Η επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεικτών αυξάνει τις πιθανότητες για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων πέραν από αυτών που εντάσσονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένω
Ειδικότερα, η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού παραμένει στο τραπέζι. Θα κριθεί από δύο παράγοντες.
Πρώτον από το πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούν άλλο 1 εκ πολίτες προκειμένου να φτάσουμε στο τείχος ανοσίας και δεύτερον από τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι δεν μπλοφάρουν για όσους ήδη το εμβόλιο είναι υποχρεωτικό. Δηλαδή την 1η Σεπτεμβρίου οι υγειονομικοί που δεν θα έχουν κάνει την 1η δόση θα βγουν σε αναστολή και θα πρέπει να επιστρέψουν και την προκαταβολή του μισθού τους.
Ωστόσο διαπιστώνεται ήδη ικανοποιητική αύξηση των εμβολιασμών. Από τις 16 Αυγούστου έχουν κλειστεί 220.000 νέα ραντεβού εκ των οποίων οι 8.150 είναι υγειονομικοί.
Αν πάντως χρειαστεί επέκταση της υποχρεωτικότητας – κάτι που η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει – θα αφορά πρωτίστως το δημόσιο σε υπηρεσίες που οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με κόσμο.
Επίσης γίνεται συζήτηση για τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά εκεί η απόφαση δεν είναι απλή καθώς είναι δύσκολη η αναπλήρωση των κενών ενώ κυβερνητικά στελέχη δεν έχουν αποκλείσει ακόμα και τον ιδιωτικό τομέα όπως το χώρο της εστίασης αν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιβάλλουν κάτι τέτοιο.