Βαρύ το κλίμα στις ΗΠΑ μετά το τρομοκρατικό χτύπημα από τον ISIS, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δέχεται τα πυρά των πολιτικών του αντιπάλων, με τις δημοσκοπήσεις να αποτυπώνουν την δυσαρέσκεια των πολιτών για τον τρόπο της εκκένωσης από το Αφγανιστάν.
Το χαμόγελο ανθίζει για λίγο στα χείλη ενός παιδιού και ενός στρατιώτη στο τείχος του αεροδρομίου της Καμπούλ.
Λίγες ώρες μετά από αυτό το βίντεο που τράβηξε με το κινητό του, ο πεζοναύτης Καρίμ Νικούι, ακόμα 12 Αμερικανοί στρατιώτες και 170 Αφγανοί σκοτώθηκαν από τη βομβιστική επίθεση. Άγνωστο αν επέζησε το παιδί.
Ο πεζοναύτης έγινε πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα New York Post, μαζί με άλλους πεσόντες. Ο πατέρας του ήταν μόνος στο σπίτι στην Καλιφόρνια όταν πήγαν οι αξιωματικοί για να πουν στην οικογένεια ότι σκοτώθηκε το παιδί τους.
«Μόλις είδα τους τρεις πεζοναύτες να στρίβουν τη γωνία, η ζωή μου άλλαξε για πάντα. Βγήκα και τους συνάντησα πριν χτυπήσουν την πόρτα» ανέφερε ο Στιβ Νικούι.
Ο πατέρας και συγγενείς άλλων πεσόντων κατηγορούν την κυβέρνηση Μπάιντεν και τους στρατηγούς ότι έστειλαν τα παιδιά τους στο θάνατο. «Από αυτά που είδα στο αεροδρόμιο ήταν σαν να τους πήγαν ως πρόβατα επί σφαγή. Επικρατούσε χάος, δεν υπήρχε σχεδιασμός. Ακόμα και εγώ που είμαι ξυλουργός μπορούσα να το δω» συμπλήρωσε ο πατέρας του νεκρού πεζοναύτη.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μπάιντεν, από τον Ντόναλντ Τραμπ μέχρι απλούς χρήστες των κοινωνικών δικτύων, αξιώνουν την παραίτηση Μπάιντεν.
Ο ίδιος με δάκρυα στα μάτια είπε ότι μοιράζεται τον πόνο των οικογενειών των πεσόντων, γιατί και εκείνος έχασε το γιο του Μπο, από καρκίνο του εγκεφάλου μετά την επιστροφή του από τον πόλεμο στο Ιράκ.
«Είναι σα να σε ρουφάει μια μαύρη τρύπα που έχει ανοίξει στο στήθος σου. Δεν υπάρχει διέξοδος. Σας συμπονώ από καρδιάς» τόνισε ο Τζο Μπάιντεν.
Όμως, κλιμακώνεται η κριτική και στους κόλπους του στρατεύματος. Ο αντισυνταγματάρχης Στιούαρτ Κέλερ επέκρινε δημόσια τους χειρισμούς της ηγεσίας, όπως την εγκατάλειψη της στρατηγικής σημασίας βάσης του Μπαγκράμ, πριν από ενάμισι μήνα, που ήταν η αρχή του τέλους για την αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν καθώς και για το τότε καθεστώς.
«Πολεμώ επί 17 χρόνια. Είμαι έτοιμος να θυσιάσω την καριέρα μου λέγοντας στην ηγεσία μου ότι απαιτώ λογοδοσία» υποστήριξε ο αντισυνταγματάρχης Πεζοναυτών Στούαρτ Κέλερ.
Ο αξιωματικός απολύθηκε, και αποθεώνεται από τους εχθρούς του Μπάιντεν. Όμως στην Αμερική μεγαλώνει η δυσαρέσκεια για το φιάσκο της αποχώρησης. Στις δημοσκοπήσεις 6 στους 10 συμφωνούν με τηναποχώρηση, αλλά σχεδόν 8 στους 10 θεωρούν ότι έγινε με λάθος τρόπο.