Μήνυμα ειρήνης και σεβασμού έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις ΗΠΑ, ενώ μίλησε και για τις φυσικές καταστροφές που πλήττουν τον πλανήτη μας, στηλιτεύοντας την εγωϊστική συμπεριφορά του ανθρώπου προς τον «κοινό οίκο».
Με θέρμη και διάθεση για «ταξίδι» στο χρόνο ο Παναγιώτατος έκανε μια μεγάλη ξενάγηση στο προσωπικό του μουσείο. Εκεί που φυλάει τις αναμνήσεις από κάθε περίοδο της ζωής του.
Έστειλε μάλιστα στο δικό του μήνυμα για την τρομοκρατία αλλά και για το μέλλον της Ορθοδοξίας στης Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Μίλησε για την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θρησκευτικών ελευθεριών, της αξιοπρέπειας και της μοναδικότητας του ανθρώπου.
«Ένα μήνυμα που πρέπει για μια ακόμη φορά να αποσταλεί από την επίσκεψή μου στην Αμερική, είναι η ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σεβασμού της αξιοπρεπείας και της μοναδικότητος του ανθρωπίνου προσώπου και η ανάγκη του σεβασμού, ιδιαιτέρως, των θρησκευτικών ελευθεριών», ανέφερε συγκεκριμένα.
Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις φυσικές καταστροφές που πλήττουν τον πλανήτη μας. Αναφέρθηκε στην έλλειψη σεβασμού του ανθρώπου προς τη φύση. «Η φύσις μας εκδικείται, η φύσις διαμαρτύρεται», τόνισε.
«Όλες οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές είναι συνέπειες της εγωιστικής, ε, συμπεριφοράς προς την φύση, προς το φυσικό περιβάλλον», ήταν συγκεκριμένα τα λόγια του.
Αναλυτικά όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στο προσωπικό του μουσείο. Το μήνυμα ειρήνης και σεβασμούς προς τις ΗΠΑ και ο πόνος ψυχής για την ασέβεια του ανθρώπου προς τη φύση.
-Παναγιώτατε, επειδή ο χρόνος κυλάει, θέλω να σας ευχαριστήσω που δεχθήκατε να μας ξεναγήσετε και στο μουσείο, το προσωπικό σας μουσείο που είναι δίπλα στο παντοπωλείο του παππού σας, ε, θα ήθελα να πάμε εκεί πέρα να μας κάνετε την ξενάγηση.
Ευχαρίστως …
Ανδρέα, να πάμε να δούμε το διπλανό μουσείο, όσο απλό και υποτυπώδες κι αν είναι, και μετά να προχωρήσουμε προς το καφενείο του πατέρα μου, έχω κι εκεί πολλές αναμνήσεις, όλα τα παιδικά μου χρόνια -όταν δεν είχαμε σχολείο- πήγαινα και βοηθούσα εκεί.
– Πάμε, Παναγιώτατε…
Αυτά τα πιθάρια ήταν μέσα στην αποθήκη του σπιτιού και μαζ-μαζεύαμε το λάδι της χρονιάς, είχαμε πολλά ελαιόδεντρα, δυστυχώς απαλλοτριωθέντα σήμερα, από τις αρχές, και από αυτό το λάδι, βέβαια, είχε το σπίτι- η οικογένεια ένα σημαντικό έσοδο, εκτός από τις ανάγκες του νοικοκυριού πουλούσαμε λάδι και είχαμε ένα συμπληρωματικό έσοδο.
…
Ελάτε- Μάλιστα, και πάλι, καλώς ανταμωθήκαμε. Ελάτε να πω δύο λόγια για αυτό το ταπεινό μουσείο. Ήταν πρωτοβουλία φίλων να γίνει αυτό το μουσείο, για να συγκεντρωθούν και να διασωθούν μερικά στιγμιότυπα της πατριαρχίας μου και μερικά αντικείμενα από την εδώ ζωή μας –στο χωριό. Θα σας πω –αρχίζοντας από εδώ, αν θέλετε- εδώ, είναι τη χρονιά που τελείωσα το Δημοτικό Σχολείο. Άρχισα το Δημοτικό 6 χρονών και σε 5 χρόνια το τελείωσα, άρα 11 χρονών είμαι εδώ.
-Εδώ στους Αγίους Θεοδώρους, στο σχολείο που είναι τώρα ανακαινισμένο
Στους Αγίους Θεοδώρους, ναι- ναι. Οι συμμαθητές μου, οι διδάσκαλοι. Εδώ είμαι στο Ημιγυμνάσιο, στην Παναγία, ο Διευθυντής ο Αναστασιάδης, ο οποίος ζει ακόμη, είναι 90 και κάτι, ακμαίος, εγώ είμαι εδώ μπροστά του. Η χειροτονία μου, πριν 60 χρόνια-
-13 Αυγούστου…
13 Αυγούστου, το ’61, μπροστά στη Μητρόπολη.
Με τον πατέρα μου στο καφενείο. Την ημέρα που έγινα δεσπότης, το ’73 κι αυτό επίσης. Η πρώτη λειτουργία μου ως Πατριάρχου, εδώ, στην Ίμβρο. Η είσοδος στο σπίτι πήγαμε πρώτη φορά.
– Όπως ήτανε τότε.
Τότε. Όταν ήμουν μαθητής. Εδώ στο Δημοτικό Σχολείο που ήταν καμένο και κατεστραμμένο.
Με τον Πάπα Βενέδικτο. Με τον Κόφι Ανάν. Με την κυρία Μπακογιάννη. Με τον κύριον Ερντογάν. Με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας. Με τον Ομπάμα. Με τον Μπαρόζο. Με τον Πρόεδρο της Γερμανίας, τον Ράου. Με τον Πρόεδρο της Αυστρίας, τον μακαρίτη, τον Κλέστιν. Με τον Αλγκόρ.
-Ο Αλγκόρ που σας έβαλε και τον τίτλο του Πράσινου Πατριάρχη.
Παρατσούκλι.
-Παρατσούκλι. Όμως, Παναγιώτατε, δεν ήτανε καθόλου τυχαίο.
Με τον Ρώσο Πατριάρχη. Με τον Μεντβέντεφ, που ήταν τότε Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο Κρεμλίνο. Παρέθεσε γεύμα προς τιμήν μου. Ο Πατριάρχης Κύριλλος, εγώ, ο διερμηνέας και μία γραμματεύς. Με την κυρία Κλίντον. Εδώ στην Κατρίνα που έγινε η καταστροφή, η θεομηνία.
-Κι εδώ είστε σε ένα από τα εκλογικά συνέδρια νομίζω.
Στον Βόρειο Πόλο, τη Γροιλανδία. Και πάλι με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Με τον Κλίντον, Ομπάμα, Κάστρο. Κάστρο σε ένα ένα διαθρησκιακό συνέδριο. Οικολογικά συμπόσια.
-Εδώ που μεταφερθήκατε στους Αμερικανούς Προέδρους, τον Οκτώβριο θα επισκεφθείτε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα εγκαίνια του Ναού του Αγίου Νικολάου… στο σημείο μηδέν.
Του Αγίου Νικολάου, στο ground zero.
-Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλετε να δώσετε εκεί, για την τρομοκρατία αλλά και για το μέλλον της Ορθοδοξίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Θα είναι μήνυμα ειρήνης, καταλλαγής και φυσικά ένα μήνυμα που πρέπει για μια ακόμη φορά να αποσταλεί από την επίσκεψή μου στην Αμερική, είναι η ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σεβασμού της αξιοπρεπείας και της μοναδικότητος του ανθρωπίνου προσώπου και η ανάγκη του σεβασμού, ιδιαιτέρως, των θρησκευτικών ελευθεριών, πράγμα το οποίο, δυστυχώς, δεν συμβαίνει, δεν γίνεται σε όλο τον κόσμο. Σε πολλά σημεία του κόσμου, θέλω να πω.
Με τον κύριο Παπανδρέου. Με τον Διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας. Με την κυρία Πελόζι, η οποία παρέθεσε προς τιμήν μου ένα επίσημο γεύμα στο Κογκρέσο της Αμερικής και στο τέλος του γεύματος κατέβασε από τον ιστό την αμερικανική σημαία, την δίπλωσε και με την προσέφερε. Η κυρία Πελόζι. Ο Αρχιεπίσκοπος, τότε, Αμερικής.
-Τότε Αμερικής. Και με τον Καντάφι στο…
Με τον Καντάφι στη Λιβύη, στο τσαντίρι του.
-Παναγιώτατε, τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, πυρκαγιές στην Τουρκία, στην Ελλάδα, πλημμύρες στη Γερμανία, πυρκαγιές σε άλλες μεσογειακές χώρες δείχνουν ότι η ανθρωπότητα έχει να αντιμετωπίσει πολλά δεινά, θεομηνίες, για τις οποίες εν πολλοίς ευθύνεται η ίδια. Εσείς, εδώ και δεκαετίες, μέσα από συνέδρια που έχετε κάνει για το περιβάλλον, έχετε προειδοποιήσει για αυτές τις τραγικές συνέπειες. Τι έχετε να πείτε σήμερα, στους ηγέτες του κόσμου, αλλά και στους ανθρώπους έναν-έναν για αυτά που συμβαίνουν και τι πρέπει να κάνουν;
Τους τελευταίους μήνες, ιδιαιτέρως, όλος ο πλανήτης εξέπεμψε σήματα κινδύνου. Ε, η φύσις μας εκδικείται, η φύσις διαμαρτύρεται, το είπε πρόσφατα και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής σε ένα κήρυγμά του στη Φιλαδέλφεια, ότι όλες οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές είναι συνέπειες της εγωιστικής, ε, συμπεριφοράς προς την φύση, προς το φυσικό περιβάλλον, το οποίον περίμενε μία πιο αγαπητική συμπεριφορά και περισσότερο σεβασμό από μέρους μας. Είναι ο κοινός οίκος, εξ’ ου και η οικολογία είναι το σπίτι μας και όπως ο καθένας, η κάθε οικογένεια σέβεται και προστατεύει το σπίτι- το σπιτικό της, έτσι και όλη η ανθρωπότης πρέπει να προστατεύει τον κοινόν οίκον, που είναι το φυσικό- ο πλανήτης μας.
Αυτά είναι τα πρώτα άμφια που έβαλα πριν από 60 χρόνια. Ο πατέρας μου, μία φωτογραφία, μία χειμωνιάτικη μέρα, πήγαμε με τα παιδιά της πατριαρχικής αυλής, με τους συνεργάτες μου περίπατο στο Πάρκο Γιλντίζ στην Κωνσταντινούπολη για να χαρούμε το χιόνι που έπεφτε- πυκνό.
-Όποτε χιονίζει βγαίνετε, έτσι, το αγαπάτε το χιόνι;
Και ο μακαρίτης ο Μαγκίνας, ο πολύκλαυστος τράβηξε αυτή τη φωτογραφία, στην οποία φαίνεται ότι άσπρισα από το χιόνι. Αυτή η φωτογραφία κυκλοφόρησε πάρα πολύ εκείνες τις μέρες στα ΜΜΕ.
-Και εδώ είναι ο πατέρας σας-
Ο πατέρας μου, ο παππούς μου που είχε εδώ το μπακάλικο. Αυτός είναι ο γιακάς που φορούσα στο…
-Στο Δημοτικό, τότε φοράγανε… αυτό το κολάρο.
Στο Δημοτικό Σχολείο. Όλη η οικογένειά μας.
-Κι αυτή είναι η κούνια, στην οποία ήσασταν και τα τέσσερα αδέλφια;
Η κούνια που μας κουνούσαν, ναι. Το ένα μετά το άλλο. Η αδελφή μου που γεννήθηκε το ’36, ο μεγάλος αδελφός μου το ’38, το ’40 εγώ και το ’43 ο τελευταίος. Μάλιστα.
-Και να πούμε τι ήταν αυτός ο χώρος, ήταν το παντοπωλείο του παππού σας, έτσι;
Του παππού μου του Σκαρλάτου, ο οποίος ταξίδευε στην Αλεξανδρούπολη, στην Καβάλα, στο Άγιον Όρος, ε, έφερνε διάφορα εμπορεύματα, ε, ήταν από τους προύχοντες του χωριού. Ο πατέρας της μητέρας μου. Και είχε πέντε κόρες και έναν γιό, ο οποίος γιός του ήταν ο ζωγράφος Γιάννης Σκαρλάτος, ο οποίος στον κλάδο του, στον τομέα του, είχε μεγάλη εξέλιξη, έγινε ζωγράφος της Βασιλικής Αυλής της Ελλάδος. Εχει κάνει τα πορτρέτα των Πατριαρχών Αλεξανδρείας και Αντιοχείας, τότε, του Χαϊλέ Σελασιέ της Αιθιοπίας και κάποια στιγμή πήγε στη Δαμασκό να εκθέσει τα έργα του, τους πίνακές του και εκοιμήθη, πέθανε εκεί. Αρρώστησε ξαφνικά. Όταν πήγα στη Δαμασκό για να επισκεφτώ τον Πατριάρχη Αντιοχείας ανεζήτησα να βρω τον τάφο του να ψάλλω τρισάγιο. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν. Μάλιστα, αυτό είναι το περίφημο εντός εισαγωγικών μουσείο.
-Στο βιβλίο έχουν υπογράψει και πολύ σημαντικά άτομα απ΄ ότι ξέρω.
Βάλτε κι εσείς, διότι είστε σημαντικός…