Με τον κίνδυνο κατάρρευσης βρίσκονται αντιμέτωπα τα νοσοκομεία, καθώς είμαστε στην τελική ευθεία για την αναστολή εργασίας στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς από την 1η Σεπτεμβρίου.
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Γιώργος Μπουλμπασάκος, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης και η νοσηλεύτρια Βιβή Δημοπούλου.
«Να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα – Να δοθεί παράταση για τις αναστολές στους υγειονομικούς»
Ότι θα πρέπει η υποχρεωτικότητα να επεκταθεί και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, αλλά και να δοθεί παράταση για την εφαρμογή του μέτρου των αναστολών στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, υποστήριξε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ευαγγελισμό, κ. Γιώργος Μπουλμπασάκος.
«Για τον Ευαγγελισμό δε νομίζω ότι θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Είναι πολύ μικρός ο αριθμός των ανεμβολίαστων και πιστεύω ότι θα πείσουμε και αυτούς, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Είναι λίγα τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί στον Ευαγγελισμό, στους γιατρούς είναι ελάχιστα, και ένας μικρός αριθμός ατόμων στο νοσηλευτικό προσωπικό. Ωστόσο θεωρώ ότι κάποια περιφερειακά νοσοκομεία αλλά και νοσοκομεία των Αθηνών θα έχουν πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξει σχέδιο της κυβέρνησης για αναπλήρωση. Ακούω ότι το Λαϊκό έχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Στην επαρχία αν ισχύσει το μέτρο υπάρχουν τμήματα νοσοκομείων που θα κλείσουν. Είμαι σαφώς υπέρ της υποχρεωτικότητας τους εμβολιασμού στους υγειονομικούς και θα ήθελα να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, αλλά θα ήταν καλό να υπήρχε μια μικρή παράταση για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα», σημείωσε ο κ. Μπουλμπασάκος.
«Δεν έχω πειστεί ακόμα – Φοβάμαι τις μακροχρόνιες παρενέργειες»
Από την πλευρά της η νοσηλεύτρια Βιβή Δημοπούλου εξηγεί ότι δεν έχει πειστεί ακόμη να εμβολιαστεί, καθώς φοβάται τις μακροχρόνιες παρενέργειες.
«Δεν είμαι μόνο εγώ που φοβάμαι να εμβολιαστώ, είμαστε πολλοί. Δεν πειθόμαστε αν δε δούμε τις μακροχρόνιες παρενέργειες. Μέχρι πριν δύο μήνες και για 8 μήνες εργαζόμουν στη ΜΕΘ Covid. Τηρούσα τα μέτρα προστασίας και δε φοβήθηκα. Το εμβόλιο το φοβάμαι γιατί δεν ξέρω τι θα μου αφήσει στο μέλλον. Είμαι υγιής και δε φοβάμαι τον κορωνοϊό. Θα νιώθω έτοιμη όταν ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές το 2023, αυτό περιμένουμε», είπε η κ. Δημοπούλου.
«292 άτομα δεν έχουν εμβολιαστεί στο νοσοκομείο του Ρίου»
Η ίδια ανέφερε ότι βρέθηκε στη συγκέντρωση των αντιεμβολιαστών στο Σύνταγμα.
«Αν βγούμε σε αναστολή οι συνάδελφοί μας δε θα πάρουν τις άδειές τους και θα επιφορτισθούν και με το σύστημα που θα καταρρεύσει. Στο νοσοκομείο στο Ρίο είμαστε 292 άτομα που είμαστε κατά της υποχρεωτικότητας», πρόσθεσε η ίδια.
«Ανεκτός συνταγματικά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός»
Ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι ανεκτός συνταγματικά, σημείωσε από την πλευρά του ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης.
«Η υποχρεωτικότητα δεν αρέσει σε κανέναν. Η κυβέρνηση, όμως, έχει πάρει μια απόφαση για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία. Δε νοείται να έχουμε μπει σε μια κουβέντα για το αν θα πειστεί μια μικρή μερίδα. Έχουμε ένα θετικό μέτρο που πρέπει να λειτουργήσει οριζόντια γιατί χάνονται ζωές κάθε μέρα. Αυτό το μέτρο είναι ανεκτό συνταγματικά. Σε συνθήκες πολέμου λαμβάνονται έκτακτα μέτρα. Χάνονται 30 ζωές κάθε μέρα», είπε χαρακτηριστικά.
«Σε επίπεδο κοινωνίας, κανένα δικαίωμα δεν είναι υπεράνω του συλλογικού δικαιώματος της προστασίας της δημόσιας υγείας. Η πανδημία είναι μια έκτακτη συνθήκη. Ας υποχωρήσει ο ατομικισμός, και ας δούμε το συλλογικό και κοινωνικό συμφέρον και την αλληλεγγύη», τόνισε κλείνοντας ο κ. Μπουλμπασάκος.