Καμία παράταση δε θα δοθεί στους σχεδόν 10.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς οι οποίοι σε περίπου 30 ώρες θα πρέπει να διαλέξουν εμβολιασμό ή αναστολή άνευ αποδοχών.
«Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο για παράταση. Κανονικά από 1η του μηνός θα ισχύσει η υποχρεωτικότητα. Όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει δυστυχώς να απομακρυνθούν από τις θέσεις εργασίας τους», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.
Αυτό θα συμβεί και στην περίπτωση της 58χρονης Μαρίας Χατζή, διοικητικής υπαλλήλου στο νοσοκομείο του Ρίου, η οποία πάντως επισημαίνει στο LIVE NEWS πως και παράταση να δινόταν θα παρέμενε ανεμβολίαστη μέχρι τέλους.
«Εγώ είμαι και μονογονεϊκή οικογένεια. Αυτό τι σημαίνει ότι θα πρέπει να φοβηθώ δηλαδή; Θα τα βγάλω πέρα. Και παλιότερα ήμουν 12 χρόνια άνεργη. Δεν στεναχωρήθηκε κανένας».
Μητέρα 4 παιδιών, προτιμά την αναστολή καθηκόντων παρά να εμβολιαστεί με ένα, όπως λέει, μη δοκιμασμένο εμβόλιο.
«Θα πρέπει δηλαδή να με υποχρεώσει κάποιος να κάνω κάτι παρά τη θέληση μου το οποίο δεν είναι δοκιμασμένο; Όταν δεν έχεις νοσήσει και δεν έχεις άλλα παρακείμενα ή επικείμενα προβλήματα υγείας για ποιο λόγο δηλαδή να κάνω κάτι το οποίο θα με επιβαρύνει;».
Μεθαύριο, η 58χρονη διοικητικός μαζί με ακόμη 706 εργαζομένους του Ρίου θα λείψουν από τις θέσεις τους, ενώ πρόβλημα θα υπάρξει και σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, καθώς μόνο στο Σωτηρία οι ανεμβολίαστοι ανέρχονται στους 250.
Αβέβαιο αν θα επιστέψουν
Ουδείς αναντικατάστατος φαίνεται πως είναι το νέο κυβερνητικό δόγμα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να χαρακτηρίζει αβέβαιη την επιστροφή στις ίδιες θέσεις όσων ανεμβολίαστων υγειονομικών τεθούν από 1η Σεπτεμβρίου σε αναστολή.
«Όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας -δεν είναι βέβαιο ακόμη και αν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά- ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και οργάνωση του ΕΣΥ ως ένα βαθμό θα έχουν αλλάξει», είπε ο Γιάννης Οικονόμου.
Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ενώ στις 10 Σεπτεμβρίου υπολογίζεται να υπάρξει η επιστροφή του μισθού, που έχει προκαταβληθεί.
«Όχι» από ΣτΕ
Την ίδια ώρα, απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το αίτημα νοσοκομειακών για πάγωμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Ανάλογο αίτημα έχει καταθέσει από την πλευρά της και η ΠΟΕΔΗΝ ενώ, σε συμβολική κατάληψη προχώρησαν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί του Ρίου.
Την ώρα που φουντώνει η συζήτηση για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, οι κλίνες των εντατικών γεμίζουν με ανεμβολίαστους ασθενείς.
Η κάλυψη των ΜΕΘ COVID πανελλαδικά ανέρχεται σε 68%, ωστόσο τοπικά σε νοσοκομείο φτάνει και το 90%.
Στην Αττική, σχεδόν 7 στα 10 κρεβάτια εντατικής είναι ήδη γεμάτα, ενώ η μεγάλη ανησυχία αφορά στο φθινόπωρο που μπαίνει.
Όπως σημείωσε ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, έχει αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών «από ανεμβολίαστους συνάδελφους μου».
«Προβληματίζομαι με το αν ένας υγειονομικός εμβολιαστεί 1, 2, 3 Σεπτέμβρη, είναι φρονιμά να τεθεί σε αναστολή καθηκόντων;»
αναρωτιέται ο κ. Γιαννάκος, ο οποίος εκτίμησε ότι πάνω από 8.000 υγειονομικοί θα τεθούν σε αναστολή.
«Σημαντικό και κρίσιμο μέγεθος για τη λειτουργεία της δημόσιας υγείας σε μια περίοδο που υπάρχει μεγάλο ζήτημα».
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κάλεσε τους συναδέλφους του να εμβολιαστούν.
«70.000 υγειονομικοί έχουν κάνει το εμβόλιο και δεν έχει πάθει κανείς τίποτα. Να ξεπεράσουν τις φοβίες και να πάνε να εμβολιαστούν, τους χρειαζόμαστε», κατέληξε ο κ. Γιαννακός.