«Τώρα με χειροκροτάνε και αύριο θα μου κάνουν τάκλιν. Αυτό έπαθα εγώ σήμερα».
Μετά από 25 χρόνια, η νοσηλεύτρια Χρυσή Παπαδοπούλου παρέλαβε το χαρτί της αναστολής.
«Και χτες δούλεψα 7-3. Από τις 7 μέχρι 3 ήμουν στην υπηρεσία μου. Χτες δεν ήμουν επικίνδυνη, σήμερα όμως είμαι πολύ επικίνδυνη».
Τους 120 φτάνουν οι ανεμβολίαστοι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, οι οποίοι χτες δούλεψαν κανονικά καθώς δεν ήταν έτοιμα τα χαρτιά αναστολής.
Οι αναστολές εκτιμάται πως θα φτάσουν τις 10.000 αν συμπεριλάβει κανείς πρωτοβάθμιες δομές υγείας και ΕΚΑΒ.
Συγκέντρωση στο υπ. Υγείας
Εκκωφαντική ήταν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη έξω από το υπουργείο Υγείας.
Μεταξύ των συγκεντρωμένων και ο πρώην υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ενώ μικροένταση επικράτησε στη Θεσσαλονίκη όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ.
«Είμαστε έτοιμοι να ματώσουμε και θ’ αντέξουμε».
Αμφίβολο όμως είναι αν θ’ αντέξει το σύστημα υγείας μια ανάσα πριν από το νέο κύμα πανδημίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο Δράμας όπου ήδη επιδόθηκαν οι πρώτες 96 αναστολές από τις 120.
«Ως ποσοστό είναι 15-18% του νοσοκομείου. Από τους 16 τραυματιοφορείς μένουν στο νοσοκομείο 3-4», λέει ο Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος εργαζομένων νοσοκομείου Δράμας.
14 γιατροί, 58 νοσηλευτές και 7 τραυματιοφορείς τέθηκαν σε αναστολή μόνο στο νοσοκομείο της Καβάλας.
«Σε σύνολο 1.007 εργαζομένων, οι 125 έχουν βγει σε αναστολή ποσοστό 12,4%. Θα έχουμε πρόβλημα παντού», λέει ο Γιώργος Τεπελόπουλος, γενικός χειρουργός νοσοκομείου Καβάλας.
Όσοι πάντως έκαναν την 1η δόση πριν από τη 1η Σεπτεμβρίου βρίσκονται κανονικά στις θέσεις τους, παρότι δεν είναι ακόμη πλήρως εμβολιασμένοι.
Αναρρωτικές άδειες στο παρά πέντε
Άλλοι εμβολιάστηκαν στο παρά πέντε και άλλοι κατέφυγαν σε αναρρωτική άδεια.
Μόνο στο νοσοκομείο Αγρινίου, 39 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί αιτήθηκαν και έλαβαν άδεια για λόγους υγείας.
Οι μαζικές απουσίες για λόγους αποδόθηκαν σε… πλήθος ασθενειών. 4 εργαζόμενοι του νοσοκομείου επικαλέστηκαν… ψυχιατρικούς λόγους με χαρτί ιδιώτη γιατρού.
Πολλοί αντιμετώπισαν μυοσκελετικά και καρδιολογικά προβλήματα, στο παρά πέντε της αναστολής, ενώ 2 δηλώθηκαν ως ασθενείς κορωνοϊού.
«Μόνο ένας γιατρός από τους τρεις που θα έμπαιναν σε αναστολή έφερε αναρρωτική άδεια. Από εκεί και πέρα μιλάμε για νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό», λέει ο Κώστας Μπακόπουλος, πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Αιτωλοακαρνανίας.
Από 10 ημέρες μέχρι και έναν μήνα αιτήθηκαν να λείψουν οι 39 υγειονομικοί, με ειδική επιτροπή πάντως να ερευνά τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν.
Προβλήματα & κενά από τις αναστολές
Προβλήματα και κενά στα νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια έχει φέρει η αναστολή υγειονομικών.
Στη Μυτιλήνη, 45 είναι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που βγαίνουν σε αναστολή, ενώ σε αναστολή μπαίνει και ο μοναδικός ογκολόγος του νησιού.
Στο Αγρίνιο, 37 είναι σε αναστολή και 40 λείπουν με αναρρωτική άδεια.
Στην Αλεξανδρούπολη ακυρώνονται χειρουργεία, ενώ στην Κέρκυρα 65 υγειονομικοί είναι σε αναστολή.
Προβλήματα υπάρχουν και στο ΕΚΑΒ. Στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης 75 είναι οι ανεμβολίαστοι διασώστες, με 3 λιγότερα ασθενοφόρα να βγαίνουν στη βάρδια.
Στην Καβάλα, 125 εργαζόμενοι του νοσοκομείου και 12 του ΕΚΑΒ βγαίνουν σε αναστολή.