Στη Ρόδο γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή αρνούμενη τη διασωλήνωση. Λίγες ημέρες νωρίτερα στο Θριάσιο, αρνητές του κορωνοϊού προπηλάκισαν γιατρούς και νοσηλευτές ζητώντας τη μη διακομιδή 48χρονης ασθενούς σε άλλο νοσοκομείο.
Δραματικές διαστάσεις παίρνουν τα περιστατικά άρνησης διασωλήνωσης ασθενών με κορωνοιό. Στη Ρόδο, 55χρονη, μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, η οποία δεν είχε εμβολιαστεί,υπέκυψε μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο του νησιού. Η ίδια, αν και είχε χαμηλό οξυγόνο, αρνιόταν να διασωληνωθεί.
«Μου το είπαν, αν δεν διασωληνωθεί μου είπαν, θα πειραχτούν τα ζωτικά της όργανα, γιατί μπήκαμε με χαμηλό οξυγόνο. Δεν έχει καμία σημασία ότι αρνήθηκε, επειδή φοβόταν αυτό ακριβώς τη διασωλήνωση. Μας έλεγαν όμως ότι υπάρχει 50% πιθανότητα να επιβιώσει κι έτσι λοιπόν υπέγραψα εγώ για να διασωληνωθεί» υποστήριξε η αδελφή της 55χρονης.
Τα περιστατικά άρνησης διασωλήνωσης, όπως λένε γιατροί στο MEGA πληθαίνουν…
«Πολλοί άλλοι ασθενείς αρνούνται, γιατί αυτή η αρρώστια δημιουργεί ναι μεν πολύ χαμηλό οξυγόνο πολλές φορές κι ο ασθενής δε νοιώθει δύσπνοια και απορεί γιατί θέλουμε να τους διασωληνώσουμε, ενώ υπάρχει ένδειξη άμεσης διασωλήνωσης λόγω του πολύ χαμηλού οξυγόνου που υπάρχει στο αίμα και κινδυνεύει η ζωή του» τονίζει ο διευθυντής Κλινικής ΜΕΘ Ευαγγελισμού, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Σπύρος Ζακυνθινός.
Προπηλακισμοί για τη διασωλήνωση
Λίγες ημέρες νωρίτερα στο Θριάσιο νοσοκομείο αρνητές του κορωνοϊού προπηλάκισαν γιατρούς και νοσηλευτές ζητώντας τη μη διακομιδή μιας 48χρονης ασθενούς σε άλλο νοσοκομείο. Ανάμεσα τους και συγγενής της ασθενούς.
«Η ασθενής που νοσηλευόταν στην πνευμονολογική κλινική χειροτέρεψε η αναπνευστική της εικόνα και με τη συναίνεσή της τη διασωλήνωσαν. Μετά από λίγη ώρα εισέβαλε στην πνευμονολογική κλινική ομάδα από τους λεγόμενους θεματοφύλακες, αποτελούμενοι από τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι παρά τις προσπάθειες των φυλάκων του νοσοκομείου, εισέβαλαν στην κλινική και άρχιζαν να προπηλακίζουν και να απειλούν τους εργαζόμενους της κλινικής» υπογραμμίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Θριάσιο, Μανώλης Βαρδαβάκης.
«Δεν διαπραγματευόμαστε την ανθρώπινη ζωή»
Ο καθηγητής Στέλιος Λουκίδης περιγράφει στο MEGA πως όσες φορές κι αν του τύχουν αντίστοιχα περιστατικά θα τα διασωληνώσει προκειμένου να σώσει μια ανθρώπινη ζωή.
«Δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε την ανθρώπινη ζωή απέναντι σε θεωρίες που δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία της. Φυσικά και αν μου ξανατύχει, πάλι θα βάλω σαν προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή κι όχι θεωρίες οπισθοδρομικές» προσθέτει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης.
Μονόδρομος θεωρείται η διασωλήνωση, σύμφωνα με τους γιατρούς, όταν το οξυγόνο πέσει κάτω από το 75% και ανάλογα με τη συνολική εικόνα και τα προβλήματα κάθε οργανισμού.