Την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη θρηνεί ο ελληνισμός. Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης έφυγε από τη ζωή στις 8:35 το πρωί της 2ας Σεπτεμβρίου 2021, σε ηλικία 96 ετών. Η είδηση του θανάτου του πυροδότησε πρωτοφανή και συγκίνηση σε κάθε άκρη της Ελλάδας, σε κάθε γωνιά του Ελληνισμού.
Ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη, του τελευταίου μεγάλου των Ελλήνων -όπως ευλόγως τον έχρισε ο Διονύσης Σαββόπουλος- γνωστοποιήθηκε περί τις 10 το πρωί του Σαββάτου και αμέσως μονoπώλησε κάθε ειδησεογραφικό δίκτυο, πλημμύρισε με τις νότες των τραγουδιών του τα ερτζιανά, σκέπασε με τις εικόνες του τους τηλεοπτικές δέκτες. Σύντομα δε, η είδηση ταξίδευε παντού στον κόσμο.
«Το έργο του θα μείνει για πάντα στους αιώνες»
«Είναι μια στιγμή που περιμέναμε ότι θα τη ζήσουμε κάποτε. Είναι μια λυπηρή στιγμή γιατί χάνεται ένας άνθρωπος, αλλά δε χάνεται το έργο του. Θα μένει το έργο του για πάντα στους αιώνες. Στις συνθέσεις του έδενε ανόμοια πράγματα. Μας έκανε μέσα από τη μουσική του να μάθουμε την ποίηση. Είναι ο εθνικός μας συνθέτης. Έκανε σύνθεση με βάση την ελληνική του αρμονία όπως εκείνος τη διδάχτηκε και όπως εκείνος την έβγαλε από μέσα του», ανέφερε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης, Γιώργος Κατσαρός.
«Η μουσική του δεν έχει χρονικά & ηλικιακά όρια»
«Ήταν ο συνθέτης που κατάφερνε να συνενώνει, να συνθέτει με ομοιογένεια, την βυζαντινή ψαλμωδία, τον Τσιτσάνη, με τον Στραβίνσκι. Το Άξιον Εστί θεωρώ ότι είναι από τα κορυφαία του 20ου αιώνα. Ήταν ένα πολύ γοητευτικό άτομο στην αφήγησή του. Η μουσική του δεν έχει χρονικά και ηλικιακά όρια», σχολίασε ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Δανίκας.
«Από το έργο του εκπέμπεται το ελληνικό φως»
«Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν πολύπλευρος, σε αυτόν αντανακλούσε όλη η Ελλάδα. Από το έργο του εκπέμπεται το ελληνικό φως. Δημιούργησε μια προσωπικότητα που ενέπνευσε την καθημερινότητα, δημιουργούσε συνεχώς μέλλον. Τον απασχολούσε η αισθητική παράλληλα με την ιδεολογία. Ήταν ένας καλλιτέχνης – πολίτης. Πρώτα έγινε κατανοητός στους συνειδητούς πολίτες, και μετά τον τραγούδησαν και όλοι οι άλλοι. Ο Θεοδωράκης ήταν ένας ιδιαίτερος τύπος ανθρώπου που τον ένοιαζε πώς θα ισορροπήσει το δίκαιο μέσα στη ζωή. Περίπου πριν 20 χρόνια σε μια εκπομπή που έκανα στην ΕΡΤ μου είχε κάνει την τεράστια τιμή να έρθει», ανέφερε από την πλευρά του ο Γιάννης Ζουγανέλης.
«Χρέος μας το να διδαχτούν οι νέοι το έργο του Μίκη Θεοδωράκη»
«Είχα την ευκαιρία, μου την έδωσε ο Γιώργος Νταλάρας, να ηχογραφήσω το “Αν θυμηθείς το όνειρό μου” και ήταν μια σπουδαία στιγμή για εμένα. Όλοι πιστεύουμε ότι ήταν η προσωπικότητα ου 20ου αιώνα. Είναι χρέος των Μέσων να διδάξουν στους νέους, ακόμα και στα σχολεία, το έργο του Μίκη. Εκτός από την πορεία του και τους αγώνες που έκανε, κατάφερε ακόμα και σε αγράμματους ανθρώπους να ακούν μελοποιημένους τους πιο μεγάλους ποιητές», είπε η Ελένη Δήμου.
Έξω από το σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη, στου Φιλοπάππου, λουλούδια, κεριά, σημειώματα, από φίλους του αλλά και απλό κόσμο που τον αγαπούσε, και θέλησε με αυτό τον τρόπο να αποχαιρετήσει το μεγάλο μουσικοσυνθέτη.