Παρ’ ότι βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, ακόμα κι όταν δεν έχουν ανάσα, επιμένουν να μην διασωληνωθούν, είτε γιατί δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ο κορωνοϊός, είτε γιατί θεωρούν ότι είναι μια απλή γρίπη.
Το φαινόμενο των αρνητών της διασωλήνωσης είναι ο νέος «πονοκέφαλος» των γιατρών, που καλούνται να δώσουν μάχη για να τους πείσουν ότι πρέπει να τους σώσουν τη ζωή.
Η ηλικιωμένη ανεμβολίαστη γυναίκα από τον Βόλο που κατέληξε στο Αχιλλοπούλειο επειδή αρνήθηκε να νοσηλευτεί έγκαιρα, παρ’ ότι είχαν ήδη φύγει από τη ζωή άλλα δύο μέλη της οικογένειάς της από Covid, είναι χαρακτηριστική περίπτωση.
«Ήταν κατά του εμβολιασμού, δεν είχε εμβολιαστεί και ήταν πάσχουσα από τον ιό Covid. Το θέμα είναι ότι από ό,τι φαίνεται άργησε να έρθει στο νοσοκομείο αλλά και όταν ήρθε δεν ήθελε να διασωληνωθεί και τελικά, πολύ σύντομα κατέληξε η γυναίκα από τη νόσο Covid», λέει ο Νικος Χαϋτούρας, πρόεδρος Εργαζομένων «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου.
Μάλιστα, ο Πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου, αναφέρεται σε δύο ακόμα πρόσφατες, παρόμοιες περιπτώσεις, ανθρώπων οι οποίοι κατέληξαν εξαιτίας της άρνησής τους.
«Είναι συχνά τα φαινόμενα αυτά. Ασθενείς που είναι αρνητές του εμβολιασμού, είναι κατά του εμβολιασμού να έρχονται σε βαριά κατάσταση εδώ. Όπως ήταν και ένας 50χρονος, αυτός πήγανε να τον διασωληνώσουν το πρωί, δεν ήθελε, ήταν αρνητής, και όταν έχασε το επίπεδο συνείδησης το μεσημέρι, τότε τον διασωληνώσανε, ε, πέθανε και αυτός. Και ήταν πάλι αρνητής ήταν ένας παπάς που είχαν έρθει και ο επίτροπος εδώ, νομίζω και η γυναίκα του. Πεθάνανε κι αυτοί».
Νόσησε, γλύτωσε αλλά παραμένει αρνητής
Στην Πάτρα οι γιατροί πρόλαβαν να διασωληνώσουν και τελικά έσωσαν ασθενή με κορωνοϊό.
Εκείνος όμως, μόλις η κατάστασή του βελτιώθηκε επιδίωξε να στραφεί νομικά κατά των γιατρών που τον βοήθησαν.
«Ήτανε σε μία πολύ κρίσιμη κατάσταση, διασωληνώθηκε την κατάλληλη στιγμή, αντιμετωπίστηκε άρτια, αποδιασωληνώθηκε, και ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν αρνητής του ίδιου του κορωνοϊού (…) Δυστυχώς ο ίδιος δεν πιστεύει ούτε πίστεψε ποτέ την σοβαρότητα ούτε την κρισιμότητα της κατάστασης του και δεν πιστεύει ούτε στην ίδια την ύπαρξη του κορωνοϊού, λέει ο Αργυρής Τσουβελέκης, υπεύθυνος κλινικής covid-19 Παν. Νοσ. Πατρών.
Διασωλήνωση με εντολή εισαγγελέα
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε με τον θάνατο της 54χρονης αρνήτριας στον «Ευαγγελισμό» η οποία διασωληνώθηκε τελικώς με εντολή εισαγγελέα, μείζων ζήτημα πλέον αποτελεί το τι ορίζει ο νόμος σε αυτές τις περιπτώσεις και αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με το ηθικό καθήκον των γιατρών.
«Θεμελιώδης κανόνας του ιατρικού λειτουργήματος, είναι ο σεβασμός στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του ασθενούς. Ο γιατρός οφείλει πριν από οποιαδήποτε ιατρική πράξη να έχει έγκαιρα ενημερώσει τον ασθενή και να έχει λάβει την έγκρισή του. Υπάρχει βεβαίως, η εξαίρεση της κατεπείγουσας περίπτωσης όπου η συναίνεση είναι αδύνατο να ληφθεί», λέει η Σοφία Πολυζωγοπούλου, δικηγόρος.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση να αποφασίζει για τη θεραπεία του ο ασθενής, ζητείται η σύμφωνη γνώμη οικείου του, και σε περίπτωση διαφωνίας και αυτού ζητείται η άδεια από τις εισαγγελικές Αρχές ώστε να πραγματοποιηθεί η αναγκαία ιατρική πράξη.
«Υπάρχει νόμος που δίνει το δικαίωμα στον ασθενή και στους συγγενείς τους να αρνηθούν τη θεραπεία. Όταν όμως πρέπει να γίνει άμεσα γιατί αλλιώς θα πεθάνει, τότε έρχεται το δίλημμα των υγειονομικών. Για μένα, θα πρέπει να σώσει τη ζωή του ασθενούς», λέει στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ποινικολόγος.