Δεν έχει τέλος ο κατάλογος κρουσμάτων στα νοσοκομεία με τα πλαστά πιστοποιητικά. Στο μικροσκόπιο των αρχών μπήκε από χτες και το ΑΧΕΠΑ.
Το νοσοκομείο διέταξε ΕΔΕ για ένα ακόμη πλαστό πιστοποιητικό στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τον σύζυγο μιας εκ των 4 εργαζομένων του Γεννηματάς που είχαν πλαστά πιστοποιητικά.
«Μάθαμε για ένα συνάδελφο από το νοσοκομείο μας. Εύχομαι να είναι ο μοναδικός και να μην υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι με πλαστά στο ΑΧΕΠΑ», λέει ο Μπάμπης Κοροξένος, πρόεδρος εργαζομένων ΑΧΕΠΑ.
Την ώρα που η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για τις 4 εργαζόμενες του Γεννηματάς, ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ διέταξε ΕΔΕ για να διαπιστωθεί αν ο νοσηλευτής του νοσοκομείου φέρει πλαστό πιστοποιητικό που απέκτησε μέσω της συζύγου του.
«Προτείναμε στο υπουργείο Υγείας να υποβληθεί σε τεστ αντισωμάτων το σύνολο των υγειονομικών, να εντοπιστούν ποιοι δεν έχουν αντισώματα ενώ διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού», λέει ο Πέτρος Κετικίδης, εκπρόσωπος εργαζομένων Γεννηματάς.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τα περιστατικά αναμένεται να φτάσουν τα 200 σε όλη την επικράτεια.
Μηδέν αντισώματα υγειονομικός που «νόσησε»
Νόσησε στο παρά πέντε της αναστολής και σήμερα εμφανίζει μηδέν αντισώματα.
Ο λόγος για τον πρώτο από τους συνολικά 18 υγειονομικούς στην Καβάλα που εμφάνισαν βεβαίωση νόσησης για να γλιτώσουν τον εμβολιασμό.
«Ξεκινήσαμε τον έλεγχο για όσους έφεραν βεβαίωση νόσησης. Τους πάμε διαδοχικά ανάλογα με την ημερομηνία που το δήλωσαν. Σε 20 μέρες πιστεύω θα τελειώσουμε», λέει ο Βαγγέλης Καμπουρίδης, αναπληρωτής Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας.
Από τις 3 Αυγούστου μέχρι τέλος του μήνα, 18 εργαζόμενοι του νοσοκομείου βρέθηκαν θετικοί, όταν το προηγούμενο 3μηνο δεν υπήρχε κανένα κρούσμα στο υγειονομικό προσωπικό.
«Το πιστοποιητικό νόσησης δεν είναι λύση. Σε 6 μήνες θα πρέπει είτε να φύγουν είτε να εμβολιαστούν».
Πλαστές βεβαιώσεις νόσησης ελέγχονται όμως και στην Δράμα. Όπως αποκάλυψε χτες το LIVE NEWS, εκπαιδευτικοί, δημοτικοί υπάλληλοι και σώματα ασφαλείας ψάχνουν απεγνωσμένα ψευδώς θετικά rapid test για να αποκτήσουν το πιστοποιητικό.
«Εμφανίστηκε με τηλεφωνικές επικοινωνίες πολιτών, βιντεοκλήσεις προς τα μικροβιολογικά όπου ζητούσαν αν μπορούν να βρεθούνε κάποια rapid test θετικά, τα οποία θα δηλωνόντουσαν στο σύστημα, χωρίς να γίνουν όμως γιατί αυτοί δε νοσούσανε, γιατί επέμεναν σε αυτό οι συνάδελφοι. Αυτοί ήταν υπάλληλοι του δήμου προφανώς, ήταν κάποιοι εκπαιδευτικοί που το είχαν ακούσει, ήταν κάποιοι που ήταν σε σώματα ασφαλείας», λέει η Όλγα Βασιλείου, ΓΓ Ιατρικού Συλλόγου Δράμας.
«Στην περιοχή μου, ξεκίνησε η ιστορία από τις 15 Ιουλίου μέχρι τέλη Αυγούστου. Οι ημερομηνίες έχουν σημασία».
Όπως σημειώνει η ίδια, εκείνη την περίοδο είχε ακουστεί στον δημόσιο διάλογο ότι και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί προκειμένου να μπουν στις σχολικές αίθουσες, γι’ αυτό υπάρχουν και δάσκαλοι στο κύκλωμα, όπως το χαρακτηρίζει, πλαστών πιστοποιητικών.
Αυστηροποίηση των ελέγχων
Έλεγχοι παντού και αυστηροποίηση των ποινών προανήγγειλε μέσω του MEGA ο υπουργός Υγείας.
«ΕΔΕ οδηγεί σε απόλυση. Εάν κριθεί ότι έχει κάνει αυτή την πράξη την απόλυση τη λένε τα πειθαρχικά».
Απόλυση ή φυλάκιση των εμπλεκομένων ζητά και η ΠΟΕΔΗΝ, καθώς περισσότεροι από 5.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που ακολούθησαν τη νόμιμη οδό βγήκαν σε αναστολή άνευ αποδοχών.