Ξεκινάει σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι εναντίον της, σε μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.
Απονομή δικαιοσύνης για τη ζωή που αναγκάστηκε να αφήσει πίσω της, υποχρεώνοντάς τη να ανεβαίνει εδώ και μήνες – και άγνωστο για πόσο καιρό ακόμα – τον προσωπικό της Γολγοθά… Παραδειγματική τιμωρία για το έγκλημα που τελέστηκε εις βάρος της, χωρίς εκείνη να έχει παραβιάσει κανένα νόμο, για να μη βρει η πράξη της κατηγορουμένης πιθανούς μιμητές στο μέλλον… Δικαιοσύνη και τιμωρία.
Έννοιες που η 34χρονη Ιωάννα Παλιοσπύρου περιμένει να μετουσιωθούν θεσμικά μέσω της ετυμηγορίας των δικαστών του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, ενώπιον του οποίου στις 9 το πρωί θα ξεκινήσει, όπως είναι προγραμματισμένο, η δίκη για την επίθεση με το βιτριόλι που δέχθηκε από την 35χρονη Έφη, η οποία κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας.
Η υπόθεση, που άλλαξε για πάντα τη ζωή της Ιωάννας, έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.
Η αναίτια επίθεση, το μέσο που χρησιμοποιήθηκε, το γεγονός ότι η κατηγορουμένη ομολόγησε την πράξη της, σχεδόν έναν χρόνο μετά τη σύλληψή της, παρά τη βαρύτητα των στοιχείων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, αλλά κυρίως οι διαρκείς μάχες που δίνει η Ιωάννα «όχι για να γίνω όμορφη γυναίκα, μόνο για να είμαι φυσιολογικός άνθρωπος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε μία από τις πρόσφατες αναρτήσεις της στα social media, είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά αυτής της ιστορίας που δείχνουν ότι οι προβολείς της δημοσιότητας θα είναι στραμμένοι στη δικαστική αίθουσα.
Εκεί όπου για πρώτη φορά η Ιωάννα θα σταθεί πρόσωπο με πρόσωπο απέναντι στην κατηγορουμένη, όχι για να της θυμίσει ή να της δείξει το μεγάλο κακό που της έκανε, αλλά για να εισφέρει με τη ζωντανή της μαρτυρία και να ζητήσει από τους τέσσερις ενόρκους και τους τρεις τακτικούς δικαστές να την τιμωρήσουν για το έγκλημά της. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν αναμένεται να συμβεί σήμερα, καθώς η κατηγορούμενη, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δε θα βρεθεί στο δικαστήριο.
«Δεν είναι άρλεκιν – Ξέρω πως πολλοί δεν κατανοούν»
«Δεν είναι Αρλεκιν. Πρόκειται για τη ζωή μου που την κατέστρεψε και συνεχίζει να διαψεύδει τα στοιχεία που είναι συντριπτικά εις βάρος της. Σκοπός της ήταν να με σκοτώσει. Οταν δεν το κατάφερε, έψαχνε τρόπο να συνεχίσει το εγκληματικό σχέδιό της, ρωτώντας οικείο μου πρόσωπο πώς μπορεί να με επισκεφθεί στο νοσοκομείο».
Με τα λόγια αυτά η Ιωάννα δίνει το πρώτο στίγμα μιας «άτυπης» κατάθεσης, δημοσιοποιώντας, μάλιστα, για πρώτη φορά συγκλονιστικές φωτογραφίες που αποκαλύπτουν πώς ήταν το πρόσωπο και το χέρι της μετά το πρώτο χειρουργείο στο οποίο υποβλήθηκε, λίγες μέρες μετά την επίθεση που δέχτηκε, τον Μάιο του 2020.
Όχι για να σοκάρει την κοινή γνώμη, ούτε για να προκαλέσει τον οίκτο κανενός, αλλά για να «μιλήσει» με αποδείξεις και στοιχεία για ένα έγκλημα εν αναμονή της τιμωρίας της κατηγορουμένης.
«Ξέρω πως πολλοί δεν κατανοούν… δεν αντιλαμβάνονται… πόσο πόνο, πόση αδικία και πόση απόγνωση κρύβει αυτή η φωτογραφία. Είναι μόνο μια ένδειξη… από το πρώτο μου χειρουργείο. Θα ακολουθήσουν δεκάδες. Οχι για να γίνω όμορφη γυναίκα, μόνο για να είμαι φυσιολογικός άνθρωπος. Ποια δικαιοσύνη το αποκαθιστά αυτό;» έγραφε η Ιωάννα υπό τύπον «λεζάντας» κάτω από τις φωτογραφίες, ξεδιπλώνοντας μέσα σε λίγες λέξεις τόσα συναισθήματα.
Ανθρωποκτόνος δόλος
Σύμφωνα με τους δικαστές που εξέδωσαν το παραπεμπτικό βούλευμα, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιώργου Νούλη, «στην προκειμένη περίπτωση συντρέχουν όλα τα στοιχεία που συγκροτούν την κατά νόμο έννοια της πράξης της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση που τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση εις βάρος της κατηγορουμένης.
Ειδικότερα, είναι προφανής ο ανθρωποκτόνος δόλος της που ευκρινώς συνάγεται: α) από το μέσο της επίθεσης, ήτοι καυστική χημική ουσία μεγάλης επικινδυνότητας, β) από τη σοβαρή ποσότητα αυτής που έριψε κατά της παθούσας και τη μεγάλη πυκνότητα της σύστασής της, που την καθιστούσε επαρκή για τη θανάτωση της τελευταίας σε περίπτωση κατάποσης ή εισπνοής της, γ) από την εγγύτητα και την ορμή της εκδήλωσης της επίθεσής της, δ) από τα ζωτικά σημεία του σώματος του θύματος στα οποία το έπληξε (στοματική κοιλότητα, αναπνευστικές οδοί, οφθαλμοί, πρόσωπο) και ε) από την τελικώς επελθούσα βλάβη σε καίρια όργανα αυτού».
Η ψυχολογία της Ιωάννας θα επιδεινώνεται συνεχώς
«Η ψυχολογία της Ιωάννας θα επιδεινώνεται συνεχώς», είπε η κλινική ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη.
Το βιτριόλι συνήθως χρησιμοποιείται για να στιγματιστεί το θύμα και να καταστραφεί η εικόνα της γυναίκας ολοσχερώς.
«Αν δεν εκπαιδεύσουμε από πολύ νωρίς τις κόρες μας, ώστε να έχουν την προσωπική τους ταυτότητα, θα τρέχουν να είναι διαρκώς ένα αντικείμενο πόθου κάποιου».