Για ένα νέο πεδίο ψυχρού πολέμου ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα κάνουν λόγο οι διεθνείς αναλυτές μετά την ανακοίνωση της στρατηγικής συμφωνίας Ηνωμένων Πολιτειών - Αυστραλίας -Μεγάλης Βρετανίας που βάζει στο στόχαστρο την Κινα.
«Τείχος συμμαχιών» γύρω από την Κίνα χτίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες… Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του συμφώνου Aukus είναι η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης Μπάϊντεν ενάντια στο Πεκίνο.
Στον Ειρηνικό και σε απόσταση αναπνοής από τη νότια σινική θάλασσα, θα πλέουν και πυρηνοκίνητα υποβρύχια της Αυστραλίας με αμερικανική τεχνολογία.
«Αν και η συνεργασία Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ, η AUKUS, ακούγεται παράξενα με όλα αυτά τα αρκτικόλεξα, όμως είναι καλή, AUKUS. Τα έθνη μας θα ανανεωθούν, θα ενισχύσουν την κοινή μας ικανότητα να αντιμετωπίζουμε τις απειλές του 21ου αιώνα, όπως κάναμε στον 20ό αιώνα- μαζί» σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Το Πεκίνο προειδοποίησε για νέο ψυχρό πόλεμο.
«Η εξαγωγή ευαίσθητης πυρηνικής τεχνολογίας υποβρυχίων από τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία στην Αυστραλία για ακόμη μία φορά αποδεικνύει πως χρησιμοποιούν πυρηνικά ως μέσο γεωπολιτικών παιχνιδιών εφαρμόζοντας δυο μέτρα και σταθμά, πράγμα απίστευτα ανεύθυνο» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ζιάο Λιγιάν.
Η συμφωνία των τριών χωρών περιλαμβάνει πολύ στενή συνεργασία και στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Από τις κυβερνοεπιθέσεις μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη.
Το νέο τριμερές αμυντικό σύμφωνο έφερε όμως ρήξη και ανάμεσα σε συμμάχους. Η Γαλλία χάνει το μεγαλύτερο αμυντικό της συμβόλαιο.
«Δεν θα συνεχίσουμε με το πρόγραμμα επιθετικών υποβρυχίων και έχουμε ενημερώσει τη εταιρεία Naval Group και φυσικά την κυβέρνηση της Γαλλίας και τον πρόεδρο Μακρόν για αυτήν την απόφαση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον.
Η ακύρωση από την πλευρά της Αυστραλίας της παραγγελίας στόλου Γαλλικών υποβρυχίων συνολικού ύψους 56 δισεκατομμυρίων ευρώ, έφερε έντονη αντίδραση από το Παρίσι, παρά την δέσμευση Μπάϊντεν για στενότερη συνεργασία στο μέλλον.
«Αυτή η μονομερής, βίαιη και απρόβλεπτη απόφαση, μοιάζει πολύ με όσα έκανε ο κύριος Τραμπ. Για να το πω σε απλά Γαλλικά, είναι πισώπλατη μαχαιριά» υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν.
Τη συμφωνία χαιρέτισε η Ιαπωνία τονίζοντας πως η επιθετικότητα της Κίνας πρέπει να περιοριστεί ενώ η Νέα Ζηλανδία ξεκαθάρισε πως δεν θα επιτρέψει σε κανένα πυρηνικό υποβρύχιο να μπει στα χωρικά της ύδατα.