Ένα νέο στρατηγικό σύμφωνο ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και τη Βρετανία έρχεται να ταράξει τις παγκόσμιες ισορροπίες στoν Ειρηνικό Ωκεανό. Οι τρεις χώρες συμφώνησαν να ανταλλάξουν τεχνολογία και να ενισχύσουν το αυστραλιανό ναυτικό με 12 πυρηνοκίνητα υποβρύχια για να ανακόψουν την κινεζική επιρροή στην περιοχή.
Ένα πανίσχυρο τείχος απέναντι στην ολοένα αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στον Ινδο- Ειρηνικό χτίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και η Βρετανία.
Το σύμφωνο Όκους, όπως ονομάστηκε, προβλέπει την ανταλλαγή υψηλής τεχνολογίας και πληροφοριών ανάμεσα στις τρεις χώρες, όπως και τη σημαντική ενίσχυση των αυστραλιανών ενόπλων δυνάμεων με ένα στόλο πυρηνοκίνητων υποβρυχίων.
«Αν και η συνεργασία Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ, η AUKUS, ακούγεται παράξενα με όλα αυτά τα αρκτικόλεξα, όμως είναι καλή, AUKUS. Τα έθνη μας θα ανανεωθούν, θα ενισχύσουν την κοινή μας ικανότητα να αντιμετωπίζουμε τις απειλές του 21ου αιώνα, όπως κάναμε στον 20ό αιώνα- μαζί.»
«Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στη φιλία μας και το πρώτο καθήκον αυτής της συνεργασίας θα είναι να βοηθήσουμε την Αυστραλία να αποκτήσει ένα στόλο πυρηνοκίνητων υποβρυχίων.»
Πλέον η Αυστραλία αναγκάζεται να ακυρώσει τη συμφωνία του 2016 με τη Γαλλία, που αφορούσε παραγγελία δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για 12 συμβατικά υποβρύχια.
«Δεν θα συνεχίσουμε με το πρόγραμμα επιθετικών υποβρυχίων και έχουμε ενημερώσει τη εταιρεία Naval Group και φυσικά την κυβέρνηση της Γαλλίας και τον πρόεδρο Μακρόν για αυτήν την απόφαση.»
Η μεγάλη χαμένη είναι η Γαλλία που εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της ενώ το Πεκίνο από την πλευρά του μίλησε για ψυχροπολεμική νοοτροπία.