Σφοδρές αντιδράσεις της Γαλλίας, η οποία χάνει πάνω από 50 δισ. δολάρια σε εξοπλιστικά, έφερε η τριμερής συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας - Αυστραλίας.
Η «τορπίλη» που εξαπέλυσε η τριμερής συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών, Αυστραλίας και Μεγάλης Βρετανίας έχει ανοίξει βαθύ ρήγμα στις σχέσεις με τη Γαλλία.
Ο Εμανουέλ Μακρόν σε μία πρωτοφανή κίνηση ανακάλεσε στο Παρίσι τον πρεσβευτή της χώρας στην Ουάσιγκτον. Είναι η πρώτη φορά από το 1778 που το Μέγαρο των Ιλισίων προβαίνει σε μία τέτοια κίνηση.
Η Γαλλία δε «ματώνει» μόνο οικονομικά από την απώλεια δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω της ακύρωσης του συμβολαίου πώλησης υποβρυχίων στην Αυστραλία, αλλά πρέπει να αλλάξει ριζικά και την πολιτική της στην ευρύτερη περιοχή του ινδοειρηνικού.
Η Αυστραλία υπήρξε για δεκαετίες ο βασικός πόλος άσκησης της γαλλικής διπλωματίας στην περιοχή.
Οξύτατη είναι η αντίδραση και από τις Βρυξέλλες. Ο Γάλλος πρόεδρος επιχειρεί να αναγάγει τη συμφωνία AUKUS σε ευρωπαϊκό ζήτημα. Επίσημα ο Ζοζέπ Μπορέλ έκανε λόγο για μία μονομερή ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών για την οποία δεν υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση.
Ο Μακρόν φέρνει και πάλι στο προσκήνιο την πρότασή του για ενιαία ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική, προτάσσοντας το ρήγμα εμπιστοσύνης που η τριμερής κίνηση δημιούργησε.
Η Αυστραλία από το 2015 έχει με δική της πρωτοβουλία ξεκινήσει διμερείς συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας πολλών δισεκατομμυρίων αυστραλιανών δολαρίων.
11 κύκλοι συνομιλιών έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε 6 χρόνια. Ο 12ος κύκλος που θα οριστικοποιούσε το πλαίσιο για το άνοιγμα των αυστραλιανής αγοράς στην Ευρώπη των 27, βρίσκεται πλέον, όπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, στον «πάτο» της νότιας σινικής θάλασσας.