Εντατικές συνομιλίες με υψηλόβαθμους Γάλλους αξιωματούχους θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη διπλωματική ένταση μεταξύ Παρισιού, Ουάσιγκτον και Καμπέρας. Η κίνηση έρχεται στον απόηχο της πρωτοφανούς απόφασης της Γαλλίας να ανακαλέσει τους πρέσβεις της από τον ιστορικό της σύμμαχο Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και την Αυστραλία εξαιτίας της ακύρωσης συμφωνίας αγοράς γαλλικών υποβρυχίων από το αυστραλιανό Ναυτικό.
Η κρίση στις σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Ουάσιγκτον, που προκάλεσε το νέο αμυντικό σύμφωνο AUKUS, βαθαίνει.
Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, η Γαλλία ανακάλεσε τους πρέσβεις της στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία.
Η πρεσβεία της Γαλλίας στις ΗΠΑ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η απόφαση για την ανάκληση των πρέσβεων ήλθε απευθείας από τον πρόεδρο της χώρας και αντανακλά την εξαιρετική σοβαρότητα των ανακοινώσεων της 15ης Σεπτεμβρίου, που αποτελεί απαράδεκτη συμπεριφορά από την πλευρά συμμάχων και συνεταίρων.
Βασική αιτία, η ακύρωση της συμφωνίας αγοράς 12 γαλλικών υποβρυχίων από το αυστραλιανό ναυτικό έναντι 56 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όμως η ενόχληση δεν αφορά μόνο τα οικονομικά μεγέθη, λένε σχολιαστές.
Αυτό που υπάρχει επίσης στο τραπέζι είναι η ατζέντα του Γάλλου προέδρου Μακρόν, ο οποίος μέσω των Ευρωπαίων συμμάχων του έχει πει επανειλημμένα ότι πρέπει να υπάρχει περισσότερη στρατηγική αυτονομία και λιγότερες εξαρτήσεις από τις ΗΠΑ.
Το Πεκίνο παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις γύρω από τη συμφωνία η οποία προβλέπει ότι η Αυστραλία θα διαχειρίζεται πυρηνοκίνητα υποβρύχια αμερικανικής τεχνολογίας που θα κινούνται στη Νότια Σινική θάλασσα.
Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στο σύμφωνο AUKUS, στην ομιλία του στη συνάντηση των χωρών της πρωτοβουλίας της Σαγκάης ο Κινέζος πρόεδρος μίλησε για τους κινδύνους πιθανών ξένων παρεμβάσεων.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ καμία ξένη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών της περιοχής μας με καμία αφορμή. Δηλαδή, πρέπει να κρατήσουμε με το μέλλον της ανάπτυξης και της προόδου των χωρών μας σφιχτά μέσα στα χέρια μας.», ανέφερε ο πρέσβης της Κίνας.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάκληση των πρέσβεων είναι μόνο η αρχή της αντίδρασης του Παρισιού στην κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας και της Βρετανίας να υποβιβάσουν το ρόλο της Γαλλίας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.
Βρυξέλλες – ΗΠΑ και Βρετανία μας «ρυμουλκούν» σε σύγκρουση με Κίνα
Φόβους ότι ΗΠΑ και Βρετανία με την αμυντική τους συμφωνία επιδιώκουν συγκρουσιακή σχέση με την Κίνα και θέλουν να παρασύρουν και τους Ευρωπαίους σε αυτό το παιχνίδι εκφράζουν αξιωματούχοι της Κομισιόν που μίλησαν στο MEGA στις Βρυξέλλες.
Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι ο Τζο Μπάιντεν τους κάρφωσε πισώπλατα δύο φορές. Τη μία με την ξαφνική αποχώρηση από το Αφγανιστάν, τη δεύτερη με τη συμφωνία που όπως λένε μαγειρεύετε εδώ και καιρό και κανείς δεν ενημέρωσε τις Βρυξέλλες. Αυτό που φοβούνται είναι ότι θα συρθούν σε μια σύγκρουση με την Κίνα.