Με ένα διπλό μήνυμα στην Τουρκία οι ηγέτες των χωρών της Μεσογείου και του Νότου υπέγραψαν την διακήρυξη των Αθηνών βάζοντας στο τραπέζι και τα θέματα για την οικονομία και το περιβάλλον.
«Αυτό αφορά όλες τις χώρες, αφορά και τη γειτονική Τουρκία, η οποία είναι καιρός πια να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Κύπρο, στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην περιοχή. Οι σχέσεις της Ευρώπης με την Άγκυρα, άλλωστε, καταγράφονται πια αναλυτικά σε όλα τα πρόσφατα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και τώρα στέλνουν και τα μεσογειακά κράτη το δικό τους μήνυμα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τη δράση της Τουρκίας.
«Άφησα τελευταίες τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και απαράδεκτες ενέργειες και αξιώσεις για το κυπριακό. Η δική μας θέση παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας για μόνιμη διευθέτηση του ζητήματος, από τη μια οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία και από την άλλη για λύση που θα εδράζεται στο διεθνές δίκαιο» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Ακόμα, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τα νέα δεδομένα που έφερε η κρίση της πανδημίας.
Τα σημεία της διακήρυξης
Στο κείμενο που υπέγραψαν οι εννέα χώρες αναφέρεται ότι:
Επαναλαμβάνουμε την απαίτησή μας προς την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου για συμμετοχή σε διάλογο σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις ακτογραμμές τους, συμπεριλαμβανομένου μέσω της υποβολής του ζητήματος στο Διαρκές Διεθνές Δικαστήριο.
Σύμφωνα με τα συναφή Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τη Δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, είναι θεμελιώδες όλα τα κράτη να τηρούν τη διεθνή νομιμότητα και να απέχουν, με συνεπή και μόνιμο τρόπο, από προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Οι ηγέτες των χωρών του νότου υπέγραψαν και την διακήρυξη των Αθηνών για την κλιματική αλλαγή ενώ έθεσαν τις βάσεις για την συζήτηση σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη και την συγκράτηση των αυξήσεων στην ενέργεια.