Τους πρέσβεις της σε Ηνωμένες Πολιτείες και Αυστραλία για διαβουλεύσεις ανακαλεί η Γαλλία, μετά τη συμφωνία AUKUS.
Στο χειρότερο σημείο των τελευταίων 30 ετών βρίσκονται οι σχέσεις Γαλλίας Ηνωμένων Πολιτειών τέσσερις ημέρες μετά την ανακοίνωση της τριμερούς συμφωνίας με την Μεγάλη Βρετανία και την Αυστραλία. Η Γαλλική διπλωματία ανέβασε κι άλλο τους τόνους, την ώρα που ο Εμανουέλ Μακρόν επανάφερε δυναμικά την δημιουργία ευρωστρατού. Η ανάκληση των Γάλλων πρεσβευτών στην Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, διαταράσσει τις πολιτικές ισορροπίες.
Η ακύρωση της ισχύουσας σύμβασης για προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων εξαιτίας της νέας αμυντικής συμφωνίας AUKUS είναι ένα ακόμα αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών.
«Υπήρξαν ψέματα, υπήρξε διπροσωπία, υπήρξε μεγάλη ρήξη εμπιστοσύνης, υπήρξε περιφρόνηση, οπότε δεν πάει καλά μεταξύ μας, καθόλου καλά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν.
Η διπλωματική κρίση με τις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται επίσης πως συσπειρώνει τις πολιτικές δυνάμεις στην Γαλλία. Βουλευτές από όλο το κομματικό τόξο μιλούν για απαράδεκτη κίνηση από την Κυβέρνηση Μπάιντεν.
Από την πλευρά της η Αυστραλία εξακολουθεί να τονίζει πως η τριμερής συμφωνία θωρακίζει τα συμφέροντα της χώρας και είναι η σωστή απόφαση.
«Κατανοώ την απογοήτευσή τους , αλλά την ίδια στιγμή η Αυστραλία όπως κάθε κυρίαρχο έθνος πρέπει πάντοτε να παίρνει αποφάσεις με γνώμονα τα εθνικά αμυντικά του συμφέροντα», τόνισε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρρισον.
Στις 21 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη ξεκινά η σύνοδος κορυφής των Ηνωμένων Εθνών, η πρώτη στην οποία θα παραστεί ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ο Τζο Μπάιντεν. Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη επικοινωνήσει με το Μέγαρο των Ιλισίων ζητώντας τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πλευρών πριν από την συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου.