Θύελλα αντιδράσεων πυροδότησε η αποκάλυψη του καθηγητή Μάριου Λαζανά πως αρνητές ζητούν ακόμη και εκταφή νεκρών επειδή δεν πιστεύουν πως κατέληξαν από κορωνοϊό.
«Ζητούν ακόμη και εκταφές νεκρών, επειδή δεν πιστεύουν ότι οι συγγενείς τους πέθαναν από COVID-19».
Σύμφωνα με πληροφορίες του LIVE NEWS, στην Αθήνα έχουν ληφθεί τουλάχιστον δύο αποφάσεις δικαστηρίου για εκταφές.
Η πρώτη αφορά μια γυναίκα 79 ετών που κατέληξε στις 18 Μαρτίου στο νοσοκομείο ΚΑΤ και η δεύτερη έναν άντρα 67 ετών ο οποίος επίσης κατέληξε στο ΚΑΤ από επιπλοκές του κορωνοϊού.
«Είμαστε τρελοκομείο πια για να δηλωθεί ότι κάποιος πέθανε από κορωνοϊό, δεν χρειάζεται απλά η υπογραφή γιατρού, αλλά και μια σειρά ιατρικών εγγράφων και εξετάσεων. Οι αρνητές του ιού, όμως, δεν λαμβάνουν υπόψη τίποτα από αυτά».
Η πρώτη εκταφή στην Πιερία
Η πρώτη εκταφή συντελέστηκε στην Πιερία μετά από μήνυση που κατέθεσε η κόρη του 79χρονου και τις υπόνοιες που είχε πως ο πατέρας της δεν κατέληξε από κορωνοϊό αλλά από ιατρικό λάθος.
«Τα ευρήματα της νεκροτομής έδειξαν ότι υπήρχε ένα μεγάλο τραύμα στην τραχεία. Ήταν μεγάλο το τραύμα που σημαίνει ότι σε κάθε αναπνοή ο αέρας δεν πήγαινε στα πνευμόνια. Περνούσε κάτω από το δέρμα», λέει η Κατερίνα Αποστολίδου, ιατροδικαστής.
Όπως αποκαλύπτει στο LIVE NEWS η ιατροδικαστής, ο 79χρονος άνδρας αρνιόταν να διασωληνωθεί με τους γιατρούς να πασχίζουν να τον μεταπείσουν πως πρέπει να τον σώσουν.
«Ναι, δεν ήθελε γιατί ήταν καλά. Ανέπνεε καλά. Και τους έλεγε για ποιο λόγο αφού είμαι καλά. Ο άνθρωπος από ότι λέει η κόρη του ήταν καλά, δεν είχε δύσπνοια. Οι γιατροί του είπαν εμείς ξέρουμε καλύτερα, τον κατέβασαν κάτω και όταν ήρθαν οι συγγενείς τους είπαν ‘περιμένουμε να πεθάνει’ αμέσως μετά τη διασωλήνωση».
Στην επικινδυνότητα των περιστατικών όπου ασθενείς αρνούνται να διασωληνωθούν αναφέρθηκε και ο Μάκης Βόριδης.
«Μιλώ για περιπτώσεις που υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση από το περιβάλλον σε ασθενείς ώστε να οδηγούνται να μη δέχονται την νοσηλεία. Δεν είναι εύκολο νομικά θέμα. Απασχολεί πολύ την ιατρική κοινότητα κι έχει απασχολήσει και παλαιότερα τη νομολογία με ανθρώπους που λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων αρνούνταν θεραπείες».
Πέραν από τις εκταφές πάντως, φαίνεται πως τα περιστατικά αμφισβήτησης των ιατρικών γνωματεύσεων είναι πολλαπλάσιες. Μιλώντας αποκλειστικά στο LIVE NEWS, συγγενής θύματος κορωνοϊού αμφισβητεί ακόμη και σήμερα πως ο θείος του κατέληξε από επιπλοκές του ιού.
«Θα σας πω την περίπτωση του θείου μου του Ευγένιου ο οποίος πέθανε καθαρά από την καρδιά του. Μπήκε αρνητικός και τελικά έγραψαν ότι πέθανε από Covid. Και ήταν σφαγισμένο το φέρετρο».
Οι ειδικοί πάντως τονίζουν σε όλους τους τόνους πως κανείς δεν πεθαίνει από τον ίδιο τον κορωνοϊό αλλά από τις τρομακτικές επιπλοκές που προκαλεί στον ήδη εξασθενημένο οργανισμό του ασθενή.