Στο κόκκινο βρίσκεται για μια ακόμη φορά η Θεσσαλονίκη που καθημερινά καταγράφει αριθμό κρουσμάτων που πλησιάζει αυτόν της Αττικής.
Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα για την εξέλιξη της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη. Η πόλη καταγράφει καθημερινά αριθμό κρουσμάτων σχεδόν ίδιο με την Αττική και η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της πόλης είναι ήδη ασφυκτική.
«Οι μονάδες έχουν μία πίεση μεγάλη και αυτό δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο για να πάρουμε μέτρα αλλά για να δούμε τι θα γίνει με το σύστημα υγείας εκεί. Να ανοίξουν καινούργιες μονάδες εάν χρειαστεί» σημείωσε ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
«Καμπανάκι» κινδύνου
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου η Θεσσαλονίκη έχει καταγράψει περισσότερα από 6.000 κρούσματα συνολικά, δηλαδή περίπου 300 κρούσματα καθημερινά με τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη να εκτιμά ότι τις επόμενες εβδομάδες τα κρούσματα στην πόλη μπορεί να φτάσουν ακόμη και 400 καθημερινά.
Με δραματικούς τόνους ο διευθυντής του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος περιγράφει πώς τα κρεβάτια γεμίζουν το ένα μετά το άλλο στη συντριπτική τους πλειονότητα από ανεμβολίαστους.
«Αυτή τη στιγμή νιώθουμε αυτή την πίεση στο σύστημα υγείας, προσέξετε με, σε βαρύτατα περιστατικά και όλοι να είναι ανεμβολίαστοι. Εάν τη δεχόμαστε τώρα, σκεφθείτε τι θα γίνει αν τα κρούσματα αυξηθούν. Φθάσαμε σχεδόν πεντακόσια κρούσματα στη Θεσσαλονίκη μόνο» πρόσθεσε ο κ. Καπραβέλος.
Στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας
Με ανακούφιση άκουσαν οι Θεσσαλονικείς τον υπουργό Υγείας ότι για την ώρα δεν θα επιβληθεί mini lockdown στην πόλη.
«Ξεκαθαρίζουμε εξαρχής ότι έχουμε έρθει προληπτικά επειδή ακούγεται συνεχώς αυτό. Δεν τίθεται καμία κουβέντα για περαιτέρω μέτρα» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.
«Να αποφύγουμε οποιαδήποτε περαιτέρω έξαρση και εκείνο που θα ήθελα να πω εγώ. Πρέπει να είμαστε πιο έξυπνοι. Τα οριζόντια μέτρα πρέπει αν αποφευχθούν» τόνισε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας
Υγειονομικοί που είναι σε αναστολή καθώς αρνούνται να εμβολιαστούν, είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα κεντρικά του ΕΚΑΒ και φώναξαν συνθήματα.
Ανησυχία για τα κρούσματα σε παιδιά
Μόλις χθες στη Μονάδα λοιμώξεων του Ιπποκρατείου νοσηλεύτηκαν εφτά παιδιά ηλικίας 3 μηνών έως 15 ετών με ήπια συμπτώματα όμως ένα χρειάστηκε οξυγόνο.
«Πλέον το πένα στα πέντε κρούσματα, το περίπου 20% αφορά παιδιά. Άρα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί τα παιδιά δεν είναι προστατευμένα με το εμβόλιο» τόνισε ο παιδίατρος του «Ιπποκρατείου» Νίκος Καράνταγλης.
Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους συνολικά για τις αντοχές του συστήματος υγείας στη Βόρεια Ελλάδα.