Τα πρώτα τμήματα σχολείων έκλεισαν λόγω κρουσμάτων σε παιδιά. Οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα για τη μετάδοση του ιού στις μικρές ηλικίες.
Πρόκειται για δύο τάξεις του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης Συκεών Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα το Β2, όπου νόσησαν 11 στα 20 παιδιά και στο Γ2 όπου μολύνθηκαν οι 12 από τους 22 μαθητές.
Η ανησυχία των γονέων αλλά και των εκπαιδευτικών είναι μεγάλη.
Καλύτερη είναι η εικόνα σε γυμνάσια και λύκεια λόγω του εμβολιασμού των μεγαλύτερων παιδιών.
«12.000 κρούσματα σε παιδιά μέχρι τέλος του έτους»
Οι προβλέψεις του καθηγητή Δημοσθένη Σαριγιάννη για τον αριθμό των κρουσμάτων στους μαθητές που μπορεί να εκτοξευθεί έως και στις 12.000 μέχρι το τέλος του έτους, εάν δεν εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα, σοκάρουν.
«Εμείς υπολογίζουμε ότι μεσοσταθμικά μέχρι το τέλος του χρόνου το 44% των νέων κρουσμάτων θα είναι παιδιά σχολικής ηλικίας, δηλαδή περίπου 1 στα 2 κρούσματα θα είναι παιδιά, με βάση τα ισχύοντα μέτρα».
Χθες για πρώτη φορά το υπουργείο Υγείας έδωσε ξεχωριστά στοιχεία για τα κρούσματα σε παιδιά από 4 έως 18 ετών. Ο αριθμός των μολύνσεων υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.
Ειδικότερα από όταν άνοιξαν τα σχολεία έως χθες Τετάρτη 22 Σεπτέμβριου, τα κρούσματα σε παιδιά έφτασαν τα 3.559.
«Καμπανάκι» κινδύνου
Με δραματικούς τόνους ο διευθυντής του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος περιγράφει πώς τα κρεβάτια γεμίζουν το ένα μετά το άλλο στη συντριπτική τους πλειονότητα από ανεμβολίαστους.
«Πρέπει οι νεκροφόρες να κάνουν παρέλαση στα νοσοκομεία για να συνειδητοποιήσουμε τι είναι ο κορωνοϊός; Δεν είχαμε κρεβάτι εντατικής. 22 κλίνες εντατικής γεμάτες. Δώσαμε μάχη να σώσουμε δύο ασθενείς, ανεμβολίαστοι και αυτοί».
Δια ζώσης τα μαθήματα στα πανεπιστήμια
Διά ζώσης θα γίνονται τα μαθήματα στα πανεπιστήμια όπως τόνισε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου.
«Η απόφασή μας χθες ήταν τα μαθήματα θα αρχίσουν διά ζώσης. Το χειμερινό εξάμηνο, αρχές Οκτωβρίου, ξεκινά διά ζώσης για όλα τα πανεπιστήμια. Επανερχόμαστε στην κανονικότητα με την όποια βοήθεια έχουμε, ώστε να υπάρχει ασφάλεια».
Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα και η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού λόγω της μετάλλαξης Δέλτα ανησυχούν ειδικούς και κυβέρνηση που παρακολουθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα.