Για αυξητική τάση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και όλη τη βόρεια Ελλάδα έκανε λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, συμπληρώνοντας πως από νομό σε νομό κυμαίνεται από 11-36%, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς.
«Το φθινόπωρο μπαίνει και ο χειμώνας είναι μπροστά» ανέφερε η κ. Γκάγκα. «Χτυπάει ένα καμπανάκι κινδύνου, θέλουμε να είναι ενήμεροι όλοι ότι τα κρούσματα στη βόρεια Ελλάδα ανεβαίνουν» τόνισε.
Τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα με τον εμβολιασμό, ανέφερε, ενώ σύμφωνα με την ίδια, όσοι νοσηλεύονται σε απλές κλίνες είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανεμβολίαστοι, ενώ πολύ μικρό είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων.
Όσον αφορά τις ΜΕΘ, από τα 59 άτομα οι 55 είναι ανεμβολίαστοι. Η ίδια κλείνοντας απηύθυνε έκκληση για τήρηση μέτρων και εμβολιασμό των πολιτών.
Μίνι lockdown σε Δράμα, Ξάνθη & Καστοριά
Την ίδια στιγμή, σε μίνι lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής μπήκαν η Καστοριά, η Δράμα και η Ξάνθη που πέρασαν στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη.
Υπενθυμίζεται πως τα μέτρα που ισχύουν σε ανάλογη περίπτωση, αφορούν την απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας αλλά και την απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Την ίδια στιγμή παράταση των περιοριστικών μέτρων αναμένεται για τις περιοχές της Καβάλας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας αλλά και Αργολίδας που έχουν τεθεί σε κατάσταση μίνι lockdown.
Αντίθετα, η Ευρυτανία βγήκε από το κόκκινο χρώμα στον επιδημιολογικό χάρτη.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.
Επιδημιολογικός χάρτης
Ο επιδημιολογικός χάρτης τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).
Ο επιδημιολογικός χάρτης θα παράγεται εβδομαδιαίως σε επίπεδο Περιφερειακής ενότητας και ειδικά για τα νησιά σε επίπεδο Δήμου.
Σκοπός του επιδημιολογικού χάρτη είναι η ενημέρωση των Ελλήνων και των επισκεπτών στη χώρα μας, καθώς και η σύνδεση των επιπέδων ετοιμότητας με μέτρα δημόσιας υγείας.