Μόνο με ισόβια θα τιμωρούνται πλέον σκληρά εγκλήματα με τις αλλαγές που φέρνει στον ποινικό κώδικα το υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι ποινές αυστηροποιούνται για μία σειρά από αδικήματα -όπως σεξουαλικά εγκλήματα και ιδίως όσα διαπράττονται κατά ανηλίκων.
Σαρωτικές αλλαγές σε πάνω από 100 άρθρα του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας φέρνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης που παρουσίασε σήμερα ο Κώστας Τσιάρας.
Με ισόβια και μόνο θα τιμωρούνται πλέον ειδεχθή εγκλήματα όπως:
- Εσχάτη προδοσία
- Ανθρωποκτονία
- Ομαδικός βιασμός
- Θανατηφόρος βιασμός
- Θανατηφόρα ληστεία
- Βιασμός ανηλίκου
Για την αποτρόπαια δολοφονία της Καρολάιν θα ίσχυε δηλαδή η αυστηρότερη ποινή και μόνο…
Πιο αυστηρές οι ποινές
Βαρύς θα είναι ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης και για όσους επιφέρουν σοβαρούς τραυματισμούς και σωματικές βλάβες στα θύματα τους όπως η αναπηρία και η παραμόρφωση.
Αυξάνεται η ποινή σε πρόσκαιρη κάθειρξη από 10 σε 15 έτη.
Τέτοια υπόθεση στην οποία υπήρξε παραμόρφωση είναι και η επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα.
Τέλος στο «βραχιολάκι»
Για βαριά ποινικά αδικήματα όπως η εγκληματική οργάνωση, οι τρομοκρατικές πράξεις και η εμπορία ανθρώπου, παρατείνεται η παραμονή των καταδικασμένων στη φυλακή καθώς αυξάνεται η έκτιση με ευεργετικό υπολογισμό της ποινής στα 4/5 αντί των 3/5 που ισχύει σήμερα, αυξάνεται για τους ισοβίτες η πραγματική έκτιση της ποινής στα 18 έτη από τα 16 και δεν επιτρέπεται η αποφυλάκιση με «βραχιολάκι»
Κακούργημα ο εμπρησμός δάσους
Με τις προωθούμενες διατάξεις μία σειρά από αδικήματα όπως η αιμομιξία, ο εμπρησμός δάσους και η αποπλάνηση ανήλικου (τρυπήματα), μετατρέπονται από πλημμελήματα σε κακουργήματα. Συγκεκριμένα η αιμομιξία θα τιμωρείται με κάθειρξη πέντε έως 10 έτη από φυλάκιση 3 έως 5 ετών σήμερα.
Πιο αυστηρές οι ποινές στους παιδεραστές
Για τα αδικήματα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο και κατά της γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος ανηλίκων προβλέπεται αυτεπάγγελτη παρέμβαση εισαγγελέα ενώ επιμηκύνεται ο χρόνος έναρξης της παραγραφής.
Η έναρξη της παραγραφής για πλημμέλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος ανηλίκων αρχίζει στα 19 έτη ενώ για κακούργημα αρχίζει στα 21 έτη.
Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή.