Το πως πρέπει να δράσουν και που θα βρουν καταφύγιο οι γυναίκες που είναι θύματα σωματικής, ψυχολογικής ή λεκτικής βίας περιέγραψε στο Χαμογέλα και Πάλι η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, η οποία είναι αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας.
Σύμφωνα με την κ. Συρεγγέλα, μια γυναίκα που απειλείται η σωματική της ακεραιότητα θα πρέπει είτε να καλέσει την αστυνομία είτε να απευθυνθεί σε ένα από τα 43 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία έχουν ψυχολόγους, νομικούς, ειδικούς.
«Η γραμμή 15900, είναι 24ωρη. Υπάρχουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες που μπορούν να κατευθύνουν τις γυναίκες θύματα» ανέφερε η υφυπουργός, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν και κρυφοί ξενώνες.
«Υπάρχουν 19 ξενώνες σε όλη την Ελλάδα, σε απόρρητα σημεία, για να χάσουν οι δράστες τα ίχνη τους» ανέφερε, λέγοντας ότι εκεί μπορεί να οδηγηθεί μια γυναίκα είτε μετά από επικοινωνία της στο 15900 είτε μέσω των συμβουλευτικών κέντρων.
Ακόμα, η υφυπουργός, σημείωσε, ότι εάν ένας γιατρός διαπιστώσει ότι κάποιος ασθενής είναι θύμα βίας, οφείλει να ενημερώσει το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα.
«Ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών που είναι θύματα βίας, είναι ανώτερης και ανώτατης εκπαιδευτικής μόρφωσης και ταυτόχρονα είναι άνεργες. Αρα δεν υπαρχει ότι θύματα μπορεί να είναι γυναίκες που είναι σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η βία δεν έχει κοινωνικούς, ταξικούς, γεωγραφικούς περιορισμούς. Υπάρχει παντού» υπογράμμισε η κ. Συρεγγέλα.