Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
«Η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε το Διεθνές Δίκαιο στις σχέσεις της με τους γείτονές της και με την Τουρκία. Όμως, είμαστε αντιμέτωποι με το παράνομο casus belli», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Και προσέθεσε: «Έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνίες καθορισμού της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αυτό είναι το ισχυρότερο πειστήριο πως τέτοιες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν εάν συμφωνήσουμε ότι γνώμονας της λύσης της μόνης διαφοράς μας είναι το Διεθνές Δίκαιο».
Δεν πρέπει να επαναληφθεί η ένταση, που καλλιέργησε η Τουρκία τον προηγούμενο χρόνο, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας πως θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, «την ώρα που θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τομείς συνεργασίας με την Τουρκία, όπως η κλιματική κρίση και το μεταναστευτικό». Υπάρχουν πολλά που οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν μαζί, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Λιγότερο αισιόδοξος για το Κυπριακό», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γιατί – όπως τόνισε – η Τουρκία εξακολουθεί να αγνοεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
«Η Ελλάδα εξακολουθεί να υποστηρίζει τις προσπάθειες του γενικού γραμματεία του ΟΗΕ για λύση στο πολιτικό πρόβλημα, επί τη βάσει της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», προσέθεσε, υπογραμμίζοντας πως «όποια λύση εκτός αυτού του πλαισίου, όπως η λύση των δύο κρατών, είναι απαράδεκτη».
Συνάντηση με Ελπιδοφόρο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα της Ομογένειας και τρόποι συνεργασίας για την καλύτερη υποστήριξη του πολυδιάστατου έργου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Ο Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε στον Πρωθυπουργό το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη επαναλειτουργία του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero.
Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ελπιδοφόρος συζήτησαν επίσης ζητήματα του οικουμενικού Ελληνισμού και επαναβεβαίωσαν τους στενούς, ιστορικούς δεσμούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας που συνδέουν την Αρχιεπισκοπή και το ποίμνιό της με τη μητέρα πατρίδα.
Μετά τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, ανώτατη κυβερνητική πηγή τόνισε στους δημοσιογράφους πως «το θέμα είναι λήξαν. Αυτό που προέχει είναι η ενότητα του Ελληνισμού, η άρρηκτη σχέση της Ελλάδας με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και οι στενές σχέσεις της αρχιεπισκοπής με το ποίμνιό της».
Μπαράζ επαφών και… τουρκική δυστοκία
Γενικότερα, τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχαν μπαράζ επαφών και συζητήσεων, προωθόντας τις ελληνικές θέσεις και δημιουργώντας προϋποθέσεις για μια νέα εικόνα της χώρας.
Εν τω μεταξύ, για την Τουρκία τα πράγματα δεν πήγαν καλά, καθώς ο Ερντογάν δεν κατάφερε να συναντηθεί με τον Μπάιντεν, ενώ και η ξεκάθαρη τοποθέτηση του αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος απαίτησε από την Τουρκία να αποσύρει όλα τα στρατεύματα που διατηρεί στην Λιβύη, θεωρήθηκαν εξόχως αρνητικά για την Άγκυρα.