Την αυστηροποίηση των ποινών για τα ειδεχθή εγκλήματα, τα σεξουαλικά εγκλήματα (βιασμός, κ.λπ.) και τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας των ανηλίκων, με μόνη ποινή για αυτά την ισόβια κάθειρξη, προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.
Σε τέσσερις άξονες στηρίζονται οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που παρουσίασαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ο υφυπουργός Γιώργος Κώτσηρας.
Συγκεκριμένα, αυστηροποιείται το πλαίσιο των ποινών για συγκεκριμένα εγκλήματα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας, αυστηροποιείται η απόλυση των καταδίκων υπό όρο, και γίνεται άρση της απόλυσης εγκληματιών που τελούν κατ’ επανάληψη σοβαρά κακουργήματα, γίνεται ακόμα επαναφορά και διεύρυνση του αξιοποίνου στα κοινώς επικίνδυνα αδικήματα όπως εμπρησμό, έκρηξη, πλημμύρα κλπ., στα αδικήματα σχετικά με την υιοθεσία και στην αναδιαμόρφωση του πλαισίου των ποινών για τα αδικήματα της κλοπής και της υπεξαίρεσης (στην πλημμεληματική τους μορφή), ενώ τέλος δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στη διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή στο ακροατήριο υποθέσεων εξαιρετικής φύσης ή κακουργημάτων που αφορούν σε εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομική εκμετάλλευση της γενετήσιας ζωής.
Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος, και Βασίλης Παπακώστας, διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
«Είμαι κατά όλων των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα»
«Όλα όσα λέμε είναι ο παλιός Ποινικός Κώδικας. Ο ΠΚ άλλαξε μετά από 70 χρόνια, την 01/07/2019 και τέθηκε με ένα βάρβαρο τρόπο σε ισχύ. Εγώ είμαι κατά όλων των αλλαγών. Σκληρές ποινές υπάρχουν στις κοινωνίες που δεν έχουν παιδεία και δημοκρατία. Ένα από τα θετικά της ΕΕ ήταν ότι θεώρησαν ότι έχουμε παιδεία και δημοκρατία ώστε να ενταχθούμε. Οι ποινές που προβλέπονται στην Ελλάδα είναι πρωτοφανείς. Μόνο στις χώρες της Αφρικής επιβάλλονται τέτοιες ποινές. Γυρίζουμε πίσω, είναι οπισθοδρόμηση. Η ελληνική κοινωνία, ενώ μπήκε στην ΕΕ, ενώ θεωρείται ώριμη κοινωνία, γυρίζει σε μια κοινωνία βαρβαρότητας. Μέσα σε δύο χρόνια δε δοκιμάστηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας», τόνισε ο κ. Κούγιας.
Γυναικοκτονίες – Έντεκα αυτήν τη χρονιά
Αναφερόμενος στην περίπτωση της νέας γυναικοκτονίας στη Ρόδο, ο ίδιος είπε ότι «Σε λίγο καιρό θα συμπληρώσω 50 χρόνια δικηγορίας. Έχω ζήσει όλες τις ανθρωποκτονίες των τελευταίων 45 χρόνων. Έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής των ανθρώπων. Έχει αλλάξει ο τρόπος της κοινωνικής επαφής, η αντιμετώπιση της ζωής από τους ίδιους τους ανθρώπους. Τα πράγματα παλιότερα ήταν διαφορετικά, τότε οι άνθρωποι δημιουργούσαν μία σχέση με την απευθείας επαφή. Τώρα οι άνθρωποι γνωρίζονται σε ελάχιστο χρόνο και μέσα από τα social media, όπου ο καθένας παρουσιάζει την ιδανικότητα και όχι την πραγματικότητα. Η πανδημία λειτούργησε ευεργετικά για πολλούς ανθρώπους. Λόγω ότι δεν υπήρχε εργασία, υπήρξαν ζευγάρια που ήρθαν πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Θα έπρεπε το έγκλημα να έχει μείωση και όχι αύξηση».
«Ένα έγκλημα δεν οφείλεται μόνο στην ανδρική συμπεριφορά»
«Τελευταία έχει συγκεντρωθεί το μένος απέναντι στους άνδρες. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι ένα έγκλημα δεν οφείλεται μόνο στην ανδρική συμπεριφορά. Στην ανθρωποκτονία η συμπεριφορά του θύματος προς το δράστη είναι μια συνθήκη που λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από τους δικαστές. Μιλάμε για τους δράστες και έχουμε αγιοποιήσει τα θύματα. Στο παρελθόν είχαμε μεγάλο ποσοστό και ανδροκτονιών. Σήμερα είναι δύσκολο να βρεις ανθρώπους για να δημιουργήσεις σταθερές σχέσεις. Βλέπουμε ότι γίνονται γυναικοκτονίες σε σταθερές σχέσεις», τόνισε ο ίδιος, ενώ συμπλήρωσε ότι «Μπορεί μια γυναίκα να μην έχει τη δυνατότητα να λύσει τα προβλήματά της πηγαίνοντας σε ένα ψυχολόγο ή ένα δικηγόρο. Η κοπέλα στη Ρόδο ήταν δασκάλα, και ήταν και 31 ετών. Εννιά μήνες που πέρασε με το δράστη, θα είχε δει αποκλίσεις στη συμπεριφορά του. Δεν την πρόλαβε ο θάνατος, την πρόλαβε ο κακός άνθρωπος. Οι άνθρωποι που αφαιρούν ανθρώπινη ζωή, δεν είναι συνηθισμένοι άνθρωποι».
Ηλεκτρονικά εγκλήματα & απάτες
«Όταν χρειάζεται να αντλήσεις ηλεκτρονικά ίχνη απαιτείται εισαγγελική παραγγελία, αυτό παίρνει χρόνο που δεν γίνεται να τον παρακάμψεις. Αν πρόκειται για πολύ σοβαρό αδίκημα, μπορεί να τα πάρεις και σε μία μέρα. Για συκοφαντική δυσφήμιση μπορεί να περάσουν 1-2 μήνες», εξήγησε από την πλευρά του ο κ. Παπακώστας σχετικά με τα ηλεκτρονικά εγκλήματα και τη διαδικασία που ακολουθείται.
«Έχουμε περισσότερες καταγγελίες που αφορούν σε απάτες. Η απάτη έχει διεθνώς αυξηθεί. Στη χώρα μας καταγγέλθηκαν 13% περισσότερες περιπτώσεις το 2020. Επίσης αυξήθηκε η διακίνηση πορνογραφικού υλικού ανηλίκων, και οι επιθέσεις κατά πληροφοριακών συστημάτων», σημείωσε ο ίδιος.
Η καλοστημένη απάτη πίσω από τα κυκλώματα με τα πλαστά πιστοποιητικά
Μιλώντας για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, ο κ. Παπακώστας είπε ότι «Σχηματίζονται δικογραφίες για τέτοιου είδους αδικήματα. Τα πλαστά πιστοποιητικά είναι και αυτά μια μορφή απάτης. Είναι μια τακτική που προσπαθεί να εξαπατήσει».
«Αυτά είναι σημεία των καιρών. Η κοινωνική εξέλιξη και η ταύτιση της ζωής μας με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή οδήγησε στη διόγκωση των εγκλημάτων που γίνονται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Μέχρι πριν 20 χρόνια δεν υπήρχε Η/Υ μέσα στην αστυνομία», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Κούγιας.