Όσα δηλώνουν οι Έλληνες πολίτες για την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σφράγισε την ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση.
Μετά από 16 συναπτά έτη πρωθυπουργίας, η Άγκελα Μέρκελ που γνώρισε όλους τους Έλληνες πρωθυπουργούς στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και ζήτησε από τους Έλληνες να πάρουν σκληρές αποφάσεις στο βωμό της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, αποσύρεται.
«Συνδέθηκε» με την Ελλάδα
Η Άγκελα Μέρκελ εξελέγη για πρώτη φορά το 2005 νικώντας τον σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ και κέρδισε συνολικά 4 συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις το 2009 το 20013 και το 2017.
Στο διάστημα αυτό στην Ελλάδα έγιναν 7 εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα.
Ενώ η… σιδηρά κυρία «πρόλαβε» κατά τη διάρκεια της θητείας της και μπήκε στο ίδιο κάδρο, με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Στην κρισιμότερη φάση της διαχείρισης της Ελληνικής κρίσης η συνεργασία της με την κυβέρνηση Τσίπρα πέρασε από σαράντα κύματα.
Έφτασε όμως να αποτυπωθεί σε εικόνα με αυτό το γκράφιτι από το κέντρο της Αθήνας – όπου οι δυο τους εμφανίζονται να έχουν έρθει πλέον πολύ κοντά.
Παραδοσιακά όμως οι επισκέψεις της στην Αθήνα συνοδεύτηκαν από μεγάλες κινητοποιήσεις.
Οι Γερμανοί ψηφίζουν… στην Ελλάδα
Στους δρόμους της Αθήνας συναντήσαμε τον Βίτο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Νυρεμβέργη και του ζητήσαμε την άποψη του για την Άγκελα Μέρκελ.
«Είναι αρκετά σκληρή γυναίκα. Φανταστείτε μία γυναίκα ενάντια σε τόσους άντρες στην κυβέρνηση. Πιστεύω πως είναι αρκετά σκληρή αλλά δεν μπορώ πολλές αποφάσεις όταν κυβέρνησε. Όχι τόσο ριζοσπαστίκες για το μέλλον του πλανήτη μας», δήλωσε.
Ενώ και ο Ντόμινικ που κάνει διακοπές στην Ελλάδα και ψήφισε με επιστολική ψήφο τονίζει ότι «ήταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός και νομίζω πως έκανε καλή δουλειά».
Η αποχώρηση της Άγκελα Μέρκλελ, που συνδέθηκε όσο κανένας άλλος ευρωπαίος ηγέτης με τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, σηματοδοτεί ένα τέλος εποχής για τους Γερμανούς αλλά και την αρχή μίας νέας που ξεκινάει, από αύριο το πρωί.