Οι Σοσιαλδημοκράτες σάρωσαν στις γερμανικές εκλογές, ενώ οι υποστηρικτές τους πανηγύρισαν έντονα την νίκη του κόμματός τους. Από την άλλη πλευρά, οι Χριστιανοδημοκράτες εμφανίστηκαν ιδιαίτερα απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα.
Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών δήλωσε μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος: «Είναι βέβαιο ότι οι πολίτες επέλεξαν το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα επειδή θέλουν αλλαγή της διακυβέρνησης και επίσης επειδή θέλουν ο επόμενος καγκελάριος αυτής της χώρας να είναι ο Όλαφ Σολτς. Οι Σοσιαλδημοκράτες εξασφάλισαν το 25,7% ,οι Χριστιανοδημοκράτες 24,1%, το πιο χαμηλό ποσοστό στην ιστορία του κόμματος.
Τρίτοι είναι οι Πράσινοι με 14,8% και τέταρτοι οι Φιλελεύθεροι με 11,5%. Στη νέα βουλή μπαίνουν ακόμα η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία και το Linke, το κόμμα της Αριστεράς.
Στα κεντρικά των Χριστιανοδημοκρατών, οι υποστηρικτές τους δεν κρύβουν την απογοήτευση τους. Ο απεσταλμένος του MEGA στο Βερολίνο, Γιάννης Χαραμίδης, τόνισε πως, στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αυτό που κυριάρχησε ήταν παγωμάρα και εσωστρέφεια. Επιπλέον, τόνισε πως, «δεν είναι λίγα τα στελέχη του κόμματος που δείχνουν ως αποκλειστικά υπεύθυνο τον Άρμιν Λάσετ. Υπάρχει αντίστοιχος όμως αριθμός στελεχών που αναφέρει με νόημα πως δεν κυβέρνησε αυτός τα τελευταία 4 χρόνια. Παρά την ήττα ο Άρμιν Λάσετ επέμεινε ότι μπορεί να διεκδικήσει την καγκελαρία».
Ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών, Άρμιν Λασέτ, δήλωσε: «Η ψήφος υπέρ των συντηρητικών είναι ψήφος εναντίον κυβέρνησης με επικεφαλής από την Αριστερά». Στο μέτωπο των Πρασίνων, το κόμμα πανηγύρισε την τρίτη θέση, όμως το αποτέλεσμα απέχει πολύ από τα υψηλά ποσοστά που κατέγραφαν δημοσκοπικά μέχρι πριν από λίγους μήνες.
Η πρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε : «Θέλαμε περισσότερο. Δεν το πετύχαμε και αυτό οφείλεται και στα δικά μας λάθη στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας. Δικά μου, προσωπικά λάθη», ενώ ανέφερε ότι το κόμμα θα παίξει ρόλο ρυθμιστή στο σχηματισμό9 νέας κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, σχολίασε το αποτέλεσμα. «Το πολιτικό κέντρο ενισχύθηκε και τα πολιτικά άκρα αποδυναμώθηκαν. Η αποστολή για όλα τα υπεύθυνα κόμματα είναι: οι πολίτες θέλουν κυβέρνηση, χτισμένη από το πολιτικό κέντρο», ενώ έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, έδειξαν ότι πολίτες κάτω των 30 ετών ψήφισαν Πράσινους και Φιλελεύθερους.