Στο χορό των Ρίχτερ συνεχίζει να χορεύει η Κρήτη, καθώς τον μεγάλο σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει αρκετοί μετασεισμοί με τους κατοίκους να ζουν ώρες αγωνίας.
Στις πληγείσες περιοχές βρέθηκε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει στη συνέχεια μια σειρά από μέτρα για τους σεισμόπληκτους.
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.
«Λυπάμαι που το λέω, αλλά η ακολουθία συνεχίζει. Έχουμε καταγράψει 14 σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ, ενώ ο χθεσινός σεισμός των 5,3 Ρίχτερ ισοπέδωσε ότι είχε απομείνει», τόνισε ο κ. Τσελέντης και πρόσθεσε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχίσει για μήνες.
Επιπλέον, δήλωσε πως δεν είναι δυνατον να γίνουν επισκευές όταν βρίσκεσαι στο μέσο μετασεισμικής ακολουθίας.
Οι ζημιές που σημειώθηκαν στην Κρήτη είναι σοκαριστικές. Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, αυτό οφείλεται στο ότι ήταν η πρώτη φορά για τη χώρα μου που καταγράφηκε τόσο μεγάλη επιτάχυνση της βαρύτητας.
Μάλιστα, ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστεί κατά 15 εκατοστά το Αρκαλοχώρι.
«Από τον Γενάρη είχαμε δει κάποια σημάδια στην Κρήτη. Αμέσως επικοινώνησα με τον δήμαρχο και βάλαμε επιπλέον όργανα», είπε ο κ. Τσελέντης και υπογράμμισε πως πριν τον μεγάλο σεισμό είχαν καταγραφεί 2.000 προσεισμοί.
«Η συχνότητα των σεισμών στους επόμενους μήνες θα είναι μέρα παρά μέρα ή βδομάδα παρά βδομάδα, ενώ οι μετασεισμοί μπορεί να είναι υψηλής κλίμακας Ρίχτερ. Ο κόσμος αυτή τη στιγμή είναι στις σκηνές. Δεν μπορεί να μείνει ο κόσμος εκεί τον χειμώνα, στην Κρήτη υπάρχουν ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν τον χειμώνα και ελπίζω ο κόσμος ότι θα μείνει σε μόνιμες δομές και όχι να έχουμε το φαινόμενο στην Ελασσόνας».
Οι σεισμολόγοι ανησυχούν και για την Θήβα. Ωστόσο, ο κ. Τσελέντης τονίζει πως δεν θα πρέπει να πανικοβάλλουμε τον κόσμο.
«Ξέρουμε ότι είναι μία περιοχή που έχει μεγάλα ρήγματα. Η Θήβα είναι μία πολη με άσχημες συνθήκες δόμησης, αλλά δεν λέω ότι δεν θα κάνει σεισμό εκεί, ούτε λέω ότι θα τον κάνει τώρα ή έχω ένα σημάδι ότι θα τον κάνει αύριο. Ο κόσμος θα πρέπει να λαμβάνει τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης, αλλά δεν πρέπει να τους τονίζουμε ότι “θα έχεις σεισμό 6 Ρίχτερ”».