Τρικυμία Belharra στη γεωπολιτική σκακιέρα αλλά και την κομματική αντιπαράθεση.
Στην Τουρκία, η συμφωνία των Belharra προκάλεσε αμηχανία. Επίσημα σιωπή, ο τουρκικός Τύπος όμως «στάζει χολή» και οι αναλυτές βαφτίζουν το κρέας ψάρι για να τονώσουν το ηθικό της Τουρκίας.
Επισήμως η Τουρκία κρατάει χαμηλούς τόνους και ο σουλτάνος προσπαθεί να βγει μπροστά επαναπροσεγγίζοντας τη Ρωσία μετά τη συμφωνία Γαλλίας -Ελλάδας που έγινε με το πράσινο φως των ΗΠΑ.
Στην Αθήνα, την ίδια ώρα, η κυβέρνηση είναι απόλυτα ικανοποιημένη από τη συμφωνία που όπως τονίζει έγινε με ευνοϊκούς όρους σε ότι αφορά το τίμημα.
Τις απόψεις της κυβέρνησης όμως δε συμμερίζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το κόστος για την απόκτηση των τριών Belh@ Belharra θα ανέλθει περίπου στα 2.7 με 3 δισ. ευρώ μαζί με τα όπλα τους και η ναυπήγηση θα πάρει περίπου 40 μήνες.
Οι ελληνικές Belharra θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν παράλληλα φορτωμένους 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, το βεληνεκές των οποίων υπολογίζεται στα 120 χιλιόμετρα.
«Τορπίλη» και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όχι για τα πλοία αλλά για τη συμφωνία.
«Η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της δεν συνιστούν «επικράτεια» στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα».
Την ίδια ώρα η Αθήνα στέλνει μήνυμα αυτοπεποίθησης με την άσκηση Παρμενίων. Είναι άλλο ένα μήνυμα για την αμυντική θωράκιση της χώρας.