Δεν έχει σταματήσει από το καλοκαίρι να ταράζει τη γη το ρήγμα που περνά ακριβώς κάτω από την πόλη της Θήβας.
Οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις έχουν ανησυχήσει τους επιστήμονες καθώς από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1700 δονήσεις, με μεγαλύτερη τα 4,3 ρίχτερ. Μόνο τον Σεπτέμβριο, οι σεισμογράφοι έχουν καταγράψει περισσότερους από 950 σεισμούς.
«Είναι ένα καινούργιο ρήγμα το οποίο «ανακαλύφθηκε εξαιτίας της δραστηριότητας, δεν το ξέραμε, δεν βγαίνει στην επιφάνεια, βρίσκεται κάτω από την πόλη» σημείωσε ο γεωλόγος – σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς.
Υπό τον φόβο μίας ενδεχόμενης ισχυρής δόνησης, η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, συνεδρίασε εκτάκτως. «Επειδή συνεχίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα και ενδέχεται να έχουμε ισχυρότερο σεισμό, συνεχίζει να εφαρμόζεται το επιχειρησιακό σχέδιο “Εγκέλαδος”» συμπλήρωσε ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Εφιαλτικό παρελθόν
Ο «γρίφος» που καλούνται να λύσουν οι ειδικοί, είναι το εάν οι σεισμοί αυτοί αποτελούν προάγγελο ενός ισχυρότερου σεισμού.
«Εκτιμώ ότι το ρήγμα αυτό, δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό, δηλαδή σεισμό 6 και 6,5. Όμως, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε έναν σεισμό ισχυρότερο των 4,3 βαθμών» πρόσθεσε ο κ. Γκανάς.
Ιστορικά, πάντως, η «ζώνη» της Θήβας», είναι μία περιοχή η οποία έχει δώσει ισχυρότατους σεισμούς.
Το 1853 είχαμε σεισμό μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το 1893 6,3 Ρίχτερ, το 1914 6 Ρίχτερ και το 1938 6 Ρίχτερ επίσης. Ο δε, σεισμός στην Αταλάντη το 1894 μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, άφησε πίσω του 225 νεκρούς.
«Οι σεισμοί αυτοί έγιναν όλοι σε ρήγματα που είναι ανατολικά και δυτικά της Θήβας σε αποστάσεις άνω των 15χλμ. Εδώ μιλάμε για μια πάρα πολύ τοπική δομή. Δεν έχει καμία σχέση με την Αταλάντη, καμία σχέση με κανένα ρήγμα γνωστό και μεγάλο» συμπλήρωσε ο Αθανάσιος Γκανάς.
Σε απόσταση αναπνοής η Αττική
Η Θήβα δεν παύει να είναι μια περιοχή σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα. Πόσο, λοιπόν, θα μπορούσε ένας ενδεχόμενος νέος και ισχυρότερος σεισμός στο ρήγμα αυτό να επηρεάσει και την Αττική;
«Σε ότι αφορά τις βλάβες σε ευρύτερες περιοχές, όπως είναι η περιοχή της Αττικής, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε ακόμη, δεδομένου ότι δεν ξέρουμε ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά που θα έχει εκείνος ο σεισμός, αν υποθέσουμε ότι μεθαύριο συμβεί» συμπλήρωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Χαρακτηριστικό πάντως, είναι ότι ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, ζήτησε από τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα ώστε να προληφθούν τυχόν αδυναμίες που εμφανίστηκαν στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης.
Λέκκας: «Δεν αποκλείεται ένας σεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ»
Μιλώντας στο LIVE NEWS ο κ. Λέκκας τόνισε πως δεν θα πρέπει να συνδέεται το ρήγμα της Αταλάντης ή των Αλκυονίδων με το ρήγμα της Θήβας. «Το ρήγμα της Θήβας έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και δεν έχει το μέγεθος που έχουν τα άλλα δύο ρήγματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε να κάνουμε στη Θήβα με μια συστάδα ρηγμάτων, είναι πολλά μαζί, δεν είναι ένα και τα οποία δίνουν αυτούς τους μικρούς σεισμούς. Και τους δίνουν αυτούς τους σεισμούς τους τελευταίους τέσσερις μήνες» ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στη σύγκλιση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.
Ωστόσο, ο κ. Λέκκας εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με το ενδεχόμενο να συμβεί ένας μεγάλος σεισμός στην περιοχή. «Δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, αλλά υπάρχει υπαρκή πιθανότητα» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι τα ρήγματα είναι μικρά και δεν μπορούν να δώσουν πάνω από 6 Ρίχτερ. «Δεν αποκλείεται όμως ένας σεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ» κατέληξε.