Ανησυχία υπάρχει στην κυβέρνηση από την αύξηση των διεθνών τιμών την ενέργειας, κάτι που μεταφράζεται σε αυξήσεις στο ηλεκτρικό, στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο.
Σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρμόδιες Αρχές για τον ασφαλή και επαρκή εφοδιασμό της εγχώριας αγοράς με φυσικό αέριο με αφορμή την ενεργειακή κρίση που έχει κλονίσει όλη την ΕΕ.
Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθανάσιος Δαγούμας σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε και στο αν η χώρα μας αντιμετωπίζει πρόβλημα ή αν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην τροφοδοσία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, επιχειρήσεων, βιομηχανιών και νοικοκυριών με το συγκεκριμένο καύσιμο, το κόστος του οποίου στις ευρωπαϊκές αγορές έχει αυξηθεί πάνω από 380% σε σχέση με τις αρχές του έτους.
Ο κ. Δαγούμας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας όμως ότι η ΡΑΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να παρέμβει εφόσον χρειαστεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ολλανδικού hub TTF, η τιμή του διαπραγματευόταν χθες πάνω από τα 83 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν στις αρχές της χρονιάς κινούνταν στα επίπεδα των 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η «έκρηξη» του κόστους σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες ροές φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom έχει προκαλέσει αναστάτωση στις ευρωπαϊκές αγορές και κυρίως στη δυτική Ευρώπη.
Η αβεβαιότητα ως προς τη μελλοντική επάρκεια του καυσίμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και το κλείσιμο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από άλλα καύσιμα (άνθρακας, πυρηνικά) λόγω της στροφής προς τις ΑΠΕ, έχουν οδηγήσει τις εταιρείες ενέργειας σε οριακή κατάσταση.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ελληνική αγορά έχει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού φυσικού αερίου.
Αν και οι μεγαλύτερες ποσότητες εισαγωγής είναι με ρωσικό αέριο και διέρχονται από τον αγωγό του Σιδηροκάστρου, εντούτοις ο αποθηκευτικός χώρος με LNG της Αγίας Τριάδας (Ρεβυθούσα) αποτελεί μια επίσης ανταγωνιστική πηγή εισόδου του καυσίμου στη χώρα.
Το ρεύμα
Σε κάθε περίπτωση, τα νέα για τους καταναλωτές φυσικού αερίου δεν είναι ευχάριστα. Οι λογαριασμοί τους αναμένεται να είναι διπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι.
Σχετικά με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Δαγούμας στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου απέφυγε να απαντήσει ως προς το ύψος των αυξήσεων που έχει διαπιστώσει η Αρχή μέσα από τα εργαλεία σύγκρισης τιμών που διαθέτει, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των παρεμβάσεων που δρομολογεί για τη διαφάνεια των χρεώσεων είπε πως η τελική πρόταση της ΡΑΕ θα διαμορφωθεί περί τις αρχές του 2022.
Ο ίδιος έδειξε να επιμένει σε δύο από τις εισηγήσεις της Αρχής που είναι η καθιέρωση από τους προμηθευτές της διάθεσης ενός σταθερού τιμολογίου χωρίς πέναλτι πρόωρης αποχώρησης και κυμαινομένου τιμολογίου με συγκεκριμένο όριο προσαύξησης της χρέωσης προμήθειας.