Γεμάτα νοσοκομεία πριν καν έρθει ο χειμώνας. «Βράζει» η Βόρεια Ελλάδα με την πληρότητα στις ΜΕΘ να έχει ήδη εκτιναχθεί στο 90%.
Ο κ. Χρήστος Παπαστεργίου, εκπρόσωπος εργαζομένων Παπανικολάου ανέφερε «είναι στα όρια. Δεν υπάρχει περιθώριο για αύξηση εισαγωγών. Στη Θεσσαλονίκη γέμισε το Παπανικολάου εκεί που δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι κενό στην εντατική.»
Μάλιστα ανεφέρθηκε και στο γεγονός ότι «στη ΜΕΘ oι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι.»
Ο κ. Αδαμάντιος Χλωρός, συντονιστής του πνευμονολογικού τμήματος Παπανικολάου δήλωσε ότι «100% η πληρότητα στη μονάδα εντατικής θεραπείας και σχεδόν το 90% της απλής κλινικής covid καλυμμένο.»
Ίδια εικόνα και στο Παπαγεωργίου με τους γιατρούς να επισημαίνουν πως όσοι νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι.
Στη συμπρωτεύουσα που στενάζει, πριν καν μπει ο χειμώνας, καταλήγουν και ασθενείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Ήδη στην «κόκκινη» Χαλκιδική έχει απομείνει μόλις 1 κενή κλίνη ΜΕΘ.
Ο κ. Ηλίας Λαζάρου, πρόεδρος εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκιδικής ανέφερε χαρακτηριστικά : «είμαστε στα όρια της κατάρρευσης, ιδίως το νοσηλευτικό γιατί έφυγαν 21 άτομα με αναστολή.»
Η κατάσταση στη Λάρισα
Σε καθεστώς μίνι lockdown πέρασε και η Λάρισα εκεί όπου 7 παιδιά νοσηλεύονται με κορωνοϊό στην παιδιατρική κλινική.
ο Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος ανέφερε «7 νοσηλείες βρεφών και παιδιών. Ένα νεογνό, τρία βρέφη και τα υπόλοιπα παιδιά.»
«Την ίδια ώρα μόλις 4 κλίνες ΜΕΘ μένουν κενές στα δύο νοσοκομεία της πόλης, κάτι που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή αυτά τα κρεβάτια μπορούν να καλυφθούν.»
Στην ίδια κλινική θετικά και ύποπτα περιστατικά
Με μία κουρτίνα χωρίζονται τα θετικά από τα ύποπτα περιστατικά στο νοσοκομείο Δράμας, καθώς το εν λόγω νοσοκομείο δεν διαθέτει ξεχωριστή κλινική για κορωνοϊό.
Ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος εργαζομένων Νοσοκομείου Δράμας ανέφερε ότι : «αυτή τη στιγμή έχουμε χωρίσει την κλινική αυτή στη μέση με κουρτίνα. Όχι στον ίδιο θάλαμο, στην ίδια κλινική. 3.40 Από την κουρτίνα και πέρα είναι τα θετικά περιστατικά και από την κουρτίνα και δω μεριά είναι τα ύποπτα περιστατικά. Το αποτέλεσμα το ζούμε εμείς καθημερινά εδώ στο νοσοκομείο με τη μεγάλη ροή που έχουμε.»
Τα κρούσματα μόνο τον Σεπτέμβρη ξεπέρασαν τα 1.000 με 6 στους 10 κατοίκους της Δράμας να παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Περιστατικά από τη Δράμα και τη Ξάνθη δέχεται το νοσοκομείο Καβάλας το οποίο έχει 100% πληρότητα στην απλή κλινική και μόλις 1 κενό κρεβάτι στην εντατική.
Η κ. Κατερίνα Πετράκη, Πρόεδρος εργαζομένων Νοσοκομείου Καβάλας δήλωσε ότι : «23χρονο άτομο νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή. 35 ετών, 39 ετών δυστυχώς. Με ενοχλεί πάρα πολύ που έχουμε αναπτύξει ανοσία στον θάνατο.»
14 στα 20 κρεβάτια του νοσοκομείου Κιλκίς είναι κατειλημμένα με όσους χρήζουν διασωλήνωσης να διακομίζονται στη Θεσσαλονίκη.
Ουραγοί στους εμβολιασμούς
Όποια περιοχή βρίσκεται στο κόκκινο συνοδεύεται και με ένα χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών.
Οι μισοί Θεσσαλονικείς παραμένουν ανεμβολίαστοι. Ακόμη λιγότερους εμβολιασμένους έχει η Χαλκιδική, ενώ οι εμβολιασμοί στη Λάρισα είναι κάτι λιγότερο από το 50%.
Ο κ. Χλωρός επεσήμανε, «9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι και μάλιστα νεότερης ηλικίας γιατί οι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται είναι μεγαλύτερης ηλικίας.»
Ίδια εικόνα και στη Καβάλα με ποσοστό 49%. Βουτιά στο 42% κάνει η Δράμα. Ενώ ουραγός στη λίστα το Κιλκίς με μόλις 41%.
Η εικόνα είναι ανησυχητική, συγκριτικά με την κατάσταση πέρσυ.
Η επιτροπή των ειδικών δεν πάει για ανασχηματισμό, όπως τόνισε το Υπουργείο Υγείας.