Η Τουρκία οργισμένη από την συμφωνία που υπέγραψε Ελλάδα και Γαλλία αντιδρά νευρικά και επικίνδυνα.
Την Παρασκευή έστειλε δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και έξι μαχητικά της εκ των οποίων τα 4 ήταν οπλισμένα στο Αιγαίο όπου σημείωσαν 66 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, κάτι που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό παραβιάσεων σε μία ημέρα από τα τέλη Μαΐου όπου είχαν σημειωθεί πάνω από 70.
Εκτός αυτού, η τουρκική παραβατικότητα είχε ως αποτέλεσμα 4 μαχητικά της γείτονος να πετάξουν πάνω από Μακρονήσι και Ανθρωποφάγους με αποτέλεσμα δύο σκληρές εμπλοκές με μαχητικά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που έδωσαν την κατάλληλη απάντηση.
Στην Άγκυρα, πάντως, ο Σουλτάνος έχει παραφρονήσει σε τέτοιο σημείο που επικαλέστηκε το έμβλημα του Βυζαντίου, δηλαδή τον δικέφαλο αετό, τον οποίο χαρακτήρισε ως τουρκικό σύμβολο. Όπως υποστήριξε, το έμβλημα, το οποίο χαρακτήρισε «τουρκική κληρονομιά», κοιτά τόσο στη Δύση όσο και στην Ανατολή, όπως κι η χώρα του.
Την ίδια ώρα, και ενώ Ελλάδα και Τουρκία ετοιμάζονται για τον επόμενο γύρο διερευνητικών που ορίστηκαν για τις 6 Οκτωβρίου στην Άγκυρα, κατατέθηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.
Έχει προγραμματιστεί να τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την προσεχή Τρίτη, ενώ θα πάρει το δρόμο της Ολομέλειας προς ψήφιση την Πέμπτη.
Η Τουρκία αντιδρά ακόμα και στις έρευνες του σκάφους Nautical Geo
Η Τουρκία φαίνεται να έχει ιδιαίτερο πρόβλημα με τον πλου του Nautical Geo, το οποίο είναι γαλλικών συμφερόντων και έχουν μισθώσει Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος για τις έρευνες για τον EastMed.
Η Λευκωσία προχώρησε στην έκδοση NAVTEX για δέσμευση περιοχής από τις 3 έως τις 15 Οκτωβρίου.
Η Τουρκία αντιδρά λέγοντας πως όλη η περιοχή είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα, ενώ τόνισε ότι πως όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή θα πρέπει να συντονιστούν με το τουρκικό κέντρο επιχειρήσεων.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του σήμερα, λέει πως οι έρευνες είναι παράνομες και μπορεί να προκαλέσουν ένταση στην περιοχή.