Η πορεία της πανδημίας στη χώρα, η αύξηση των κρουσμάτων που έφερε μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και το «πάγωμα» των εμβολιασμών προβληματίζουν κυβέρνηση και ειδικούς. Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Στέλιος Λουκίδης, πνευμονολόγος και καθηγητής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, και Αργύρης Τζουβελέκης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
«Η υπερπληροφόρηση δεν είχε θετικό αποτέλεσμα»
«Η υπερπληροφόρηση μάλλον δεν είχε θετικό αποτέλεσμα. Ο εμβολιασμός δεν έχει στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα που θέλαμε. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια στην επιδημιολογική παρατήρηση. Έχει πάει πολύ καλά στα σχολεία. Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, και υπάρχει μεγαλύτερο αρνητικό κλίμα στη Θεσσαλονίκη, σε σχέση με την άποψη του κόσμου για τη νόσο και με την κοινωνική ευαισθησία του κόσμου για τη νόσο. Στην Ελλάδα έχουμε χάσει 15.000 ανθρώπους», τόνισε ο κ. Λουκίδης.
«Δεν είναι λύση τα lockdowns»
«Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Λουκίδη. Θα πρέπει να εστιάσουμε όχι τόσο στις μεταλλάξεις, ούτε στην τρίτη δόση, αλλά στην πρώτη δόση του εμβολίου, να εμβολιάσουμε περισσότερο κόσμο. Είναι 600.000 περίπου άτομα άνω των 60 ετών ανεμβολίαστα. Αν νοήσουν θα απασχολήσουν το υγειονομικό σύστημα. Στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα γενικά, δεν έχουν μάθει από το δεύτερο πανδημικό κύμα. Το Δεκέμβριο χάθηκαν περίπου 2.500 ζωές, που η πλειοψηφία τους ήταν από τη Βόρεια Ελλάδα. Δε θεωρώ ότι τα lockdowns θα δώσουν λύση σε αυτό. Ο κόσμος έχει κουραστεί γενικά. Όταν βλέπουν αυτοί που έχουν εμβολιαστεί δύο φορές και έχουν πλήρη ανοσία, ότι ξαφνικά τους κλείνουμε το μαγαζί και τους βάζουμε σε lockdown πώς θα πάνε να κάνουν την τρίτη δόση;», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Τζουβελέκης.
Τα μακροχρόνια συμπτώματα σε όσους έχουν νοσήσει
Αναφερόμενος στα μακροχρόνια συμπτώματα από τα οποία υποφέρουν όσοι έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, ο κ. Λουκίδης είπε ότι «Υπάρχουν σίγουρα μακροχρόνια συμπτώματα σε αυτούς που έχουν νοσήσει, και σε μικρό ποσοστό μόνιμες αναπνευστικές βλάβες. Όλα αυτά προσπαθούμε να τα αποτυπώσουμε σε μεγαλύτερο αριθμό και νομίζω ότι στους επόμενους μήνες θα μπορούμε να μιλήσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια. Είναι πολυσυστηματική νόσος το long Covid».
«Ακόμα και μία ασυμπτωματική νόσηση μπορεί να αφήσει μακροχρόνιες επιπλοκές», τόνισε κλείνοντας ο κ. Τζουβελέκης.