«Φωτιά» στις διερευνητικές επαφές πριν καν αυτές ξεκινήσουν, βάζει η Τουρκία καθώς, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η γειτονική χώρα με επιστολή της προς τον ΟΗΕ κατηγορεί την Ελλάδα για τη διατήρηση στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά.
Επιπλέον, η γείτονα συνεχίζει να διατηρεί την ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ καθώς στην περιοχή που έχει δεσμευτεί για το ερευνητικό NAUTICAL GEO, κινούνται δύο τουρκικές φρεγάτες και μία κορβέτα.
Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη είναι η άσκηση «Ευνομία» Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου, με την Ελλάδα να έχει αναπτύξει στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου την φρεγάτα, υποβρύχιο, Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων, 6 μαχητικά F-16, 1 ιπτάμενο ραντάρ και 1 αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων.
Μετά και την παρενόχληση δι’ ασυρμάτου του ερευνητικού από τα τουρκικά πλοία τη Δευτέρα, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου με τον Γάλλο αρχιστράτηγο Thierry Burkhard.
Λάδι στη φωτιά
Ο Νίκος Δένδιας αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής πως παρελήφθη το απόγευμα της Δευτέρας απαντητική επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ που ζητούσε αποστρατικοποίηση των νησιών. Ο Έλληνας υπουργός ήταν κάθετος.
«Η Τουρκία διατηρεί απέναντί τους τη στρατιά του Αιγαίου! Το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο του Αιγίου! Είναι η μόνη χώρα στο πλανήτη που έχει εκδώσει κάσους μπέλι σε άλλη χώρα για δικαιώματά της. Αυτή η τουρκία μας ζητά να αφοπλίσουμε νησιά ανατολικού Αιγαίου! Αυτό δεν μπορεί να απορριφθεί δια πολλών επαίνων!».
Μετά τους Ακάρ και Τσαβούσογλου, την σκυτάλη των προκλήσεων πήρε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος άρχισε να απειλεί:
«Δε θα διστάσουμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας. Δε θα προστατέψουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο; Θα δεχθούμε χάρτες που δημιουργήθηκαν σε κάποια γραφεία;», είπε ο Ερντογάν.
Στα «δύο» η Βουλή για τη συμφωνία
Με τον 63ο γύρο διερευνητικών να λαμβάνει χώρα την Τετάρτη στην Άγκυρα παρά τις προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας, την Πέμπτη πάει προς ψήφιση στη Βουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας, που ήδη έχει προκαλέσει σύγκρουση σε πολιτικό επίπεδο.
O πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους ομολόγους στο άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο της Σλοβενίας.
Η Βουλή πάντως έχει χωριστεί στα δύο για τη συμφωνία παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ήθελε να δώσει την εικόνα του αρραγούς μετώπου στην ψήφισή της.
Υπέρ ψηφίζει, εκτός από την πλειοψηφία, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση, ενώ κατά ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25.
Στην Γαλλία το τρίο RAFALE φόρεσε τα ελληνικά εθνόσημα ενώ συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η εκπαίδευση των Ελλήνων χειριστών στα μαχητικά αυτά.