Πανικός από πλευράς Τουρκίας που οδηγεί σε εξαγωγή έντασης, ενώ η γειτονική χώρα ετοιμάζει μία νέα αγορά μαμούθ μαχητικών αεροσκαφών με στόχο να τα ρίξει στο Αιγαίο.
Οι Τούρκοι θέλουν να κάνουν το άσπρο μαύρο ο Ακάρ φτάνει στο σημείο να πει πως η Ελλάδα τους απειλεί και οι εφημερίδες της γειτονικής χώρας τρομοκρατούν με πυρηνικό ολοκαύτωμα τους Τούρκους. Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ γράφει: «Πυρηνική απειλή της Αθήνας στην Τουρκία. Ο Τσίπρας έδωσε μάθημα στην κυβέρνηση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης που υπερασπίστηκε την συμφωνία με την Γαλλία παραδέχτηκε πως η συμμαχία με το Παρίσι είναι εναντίον της Τουρκίας».
Αυτή είναι η απάντηση της Τουρκίας στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή. Εκεί που ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως «οι Γάλλοι, η μόνη πυρηνική δύναμη της Ευρώπης θα είναι στο πλευρό μας». Την ίδια ώρα ο Ακάρ παίρνει την σκυτάλη από τον Τσελίκ που επανέφερε την θεωρία της διχοτόμησης του Αιγαίου διά της Γαλάζιας Πατρίδας και με εθνικιστικές κορώνες επιχειρεί να ανεβάσει την ένταση.
Ο Τούρκος υπουργός άμυνας δήλωσε: «Στην Ελλάδα κάποιοι πολιτικοί ακολουθούν επιθετική ρητορική , πρόκειται για μάταιες προσπάθειες, καθώς η Ελλάδα δε θα μπορέσει να αποκτήσει ποτέ υπεροχή απέναντι στην Τουρκία. Η Ελλάδα ξεκίνησε ξαφνικά να αγαπά τα εξοπλιστικά προγράμματα». Η ενόχληση της Τουρκίας για κάθε άσκηση που αποδεικνύει την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι εμφανής, με την Τουρκία να αξιώνει να μην κάνει ασκήσεις η Ελλάδα ούτε στις Οινούσσες.
Ο Χουλουσί Ακάρ συνέχισε να εξαπολύει μομφές κατά της Ελλάδας. «Τι δουλειά έχει η Ελλάδα να κάνει στρατιωτική άσκηση στις Οινούσσες; Είναι μια προβοκάτσια» λέει χαρακτηριστικά.
Απαντά με F-16 Η Τουρκία
Ωστόσο, την ώρα που η Τουρκία νιώθει δήθεν απειλούμενη όχι μόνο δεν σταματάει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο, αλλά για να αντισταθμίσει την αγορά των γαλλικών Ραφάλ από την Ελλάδα, αγοράζει άλλα 40 μαχητικά F-16. Η Χουριέτ επανέρχεται αναφέροντας πως η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ να αγοράσει ακόμα 40 F-16 και να εκσυγχρονίσει ακόμα 80 F-16. Επιστολή για συμφωνία πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η έγκριση του αιτήματος θα απαιτήσει την απόδοση το από το Υπουργείο Εξωτερικών και θετική ψήφο από το Κογκρέσο.
Σε ό,τι αφορά στο Nautical Geo, ο Χουλουσί Ακάρ υπογραμμίζει πως η Τουρκία θα επιμείνει στην προκλητική τακτική της να μην επιτρέπει την πραγματοποίηση των ερευνών.