Μηνύματα αγάπης έχουν πλημμυρίσει την κορυφαία μαραθωνοδρόμο Μαρία Πολύζου μετά την αποκάλυψη που έκανε ότι σε ηλικία 11 ετών κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον ίδιο της τον πατέρα.
Μιλώντας στο MEGA δίνει δύναμη σε κακοποιημένα παιδιά, ενώ θυμάται ξεχωριστές στιγμές της ζωής της όπως το 1996: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα όπου ενώ δεν ήθελαν να την στείλουν πήγε με δικά της έξοδα και έγινε η πρώτη Ελληνίδα που αγωνίστηκε σε Μαραθώνιο.
«Δε ξέρω τι θα γίνει, δεν ξέρω πως θα γίνει, ο κόσμος να χαλάσει εγώ θα το κάνω αυτό» ανέφερε.
Τίποτα δεν μπόρεσε να σταθεί απροσπέλαστο εμπόδιο στη ζωή της μαραθωνοδρόμου Μαρίας Πολύζου. Στα 52 της πλέον η κορυφαία Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος αποφάσισε μέσα από την αυτοβιογραφία της, να μιλήσει για τα δύσκολα παιδικά της χρόνια. Στη σελίδα 31, αποκαλύπτει ότι σε ηλικία 11 ετών υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον ίδιο της τον πατέρα.
«Το να κακοποιείται ένα παιδί, και πόσο μάλλον από τον στενό οικογενειακό κύκλο, νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο έγκλημα στη κοινωνία, για αυτό πιστεύω ότι ο νόμος θα πρέπει να είναι πάρα πολύ σκληρός σε αυτές περιπτώσεις», υπογράμμισε η Μαρία Πολύζου.
Σαράντα χρόνια μετά την κακοποίηση της, αποφάσισε να μιλήσει για πρώτη φορά. Να ξορκίσει τον δικό της πόνο αλλά κυρίως να δώσει δύναμη στα κακοποιημένα παιδιά.
«Κάθε παιδί ό,τι και να του έχει συμβεί, μπορεί να προχωρήσει παρακάτω και να πραγματοποιήσει τα όνειρα του, να μη θαφτεί κάτω από τις τραυματικές του εμπειρίες. Ήθελα να παρακινήσω τα παιδιά να μιλήσουν, να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Έστω και ένα παιδί να εμπνευστεί από την ιστορία μου θα είμαι πολύ ευτυχισμένη» σημείωσε και πρόσθεσε μιλώντας στο MEGA:
«Να σταθεί η κοινωνία δίπλα, να το βοηθήσουμε και να το στηρίξουμε να πετύχει τα όνειρα του…».
Μέσα από τον αθλητισμό η Μαρία Πολύζου κατάφερε να ελευθερωθεί και να κάνει τα όνειρα της πραγματικότητα.
«Πας μόνο για νίκη…»
Πριν από δύο χρόνια αντιμετώπισε έναν ακόμη δύσκολο μαραθώνιο στη ζωή της. Διαγνώσθηκε με καρκίνο του μαστού, ξεκίνησε χημειοθεραπείες. Και σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή όμως συνέχισε να τρέχει και να σκέφτεται θετικά.
«Εκεί δεν μπορείς να περάσεις καμία αρνητική ενέργεια, εκείς πας μόνο για τερματισμό νίκης» πρόσθεσε.
Το 1996, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα έγινε η πρώτη Ελληνίδα που αγωνίστηκε σε Μαραθώνιο. Στο στάδιο μπήκε κρατώντας στο χέρι της μία ελληνική σημαία.
«Δε θέλανε να με στείλουν και εγώ πήγα με δικά μου έξοδα…», υπογράμμισε μιλώντας στο MEGA.
14 πανελλήνια ρεκόρ, 48 Μαραθώνιοι, 280.000 χλμ. Δηλαδή έχει κάνει τρέχοντας πάνω από 5 φορές το γύρο του κόσμου. Το 2010 έγινε η πρώτη γυναίκα από την αρχαιότητα που διένυσε 524 χλμ. τρέχοντας Αθήνα – Σπάρτη – Μαραθώνα σε 7 ημέρες, απόσταση που αντιστοιχεί σε 13 Μαραθώνιους. Ο Φειδιππίδειος Άθλος.
«Είναι σημαντικό να βάζεις τον εαυτό σου ψηλά για τον πετύχεις, δεν πρέπει να αφηνόμαστε», πρόσθεσε η Μαρία Πολύζου.
Μέσα από τον αθλητισμό, η Μαρία Πολύζου κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και έμαθε ότι η ζωή είναι ένας μεγάλος μαραθώνιος που για να κερδίσεις δεν πρέπει ποτέ να τα παρατάς. Το βιβλίο της με τίτλο «Μην τα παρατάς» θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη Δευτέρα.