Νέες επιθετικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας είχαμε σήμερα από την Άγκυρα. Σειρά μετά τον Χουλουσί Ακάρ, πήρε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος μάλιστα άνοιξε παράθυρο για ανακήρυξη ΑΟΖ στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Με όλα τα μέτωπα ανοιχτά σε Συρία και Λιβύη και με τις ΗΠΑ να γυρίζουν την πλάτη στην Άγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν καταφεύγει ξανά σε ένα μπαραζ προκλήσεων εναντίων της Ελλάδας με τον πολλαπλασιασμό των παραβιάσεων στο Αιγαίο αλλά και η ενεργοποίηση ξανά των τουρκικών ερευνητικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο.
Νέο μπαράζ προκλήσεων
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φωτογραφίζοντας την Ελλάδα υποστήριξε πως η Άγκυρα λαμβάνει κάθε απαραίτητο μέτρο ως απάντηση στην προσπάθεια παραβίασης της τουρκικής, όπως είπε, υφαλοκρηπίδας.
«Η Ελλάδα θέλησε να κάνει εκεί (Ανατολικά της Κρήτης) επιστημονικές έρευνες. Αλλά συμπεριέλαβε και ένα χιλιόμετρο της “υφαλοκρηπίδας μας”. Σκοπός τους δεν ήταν να κάνουν επιστημονικές έρευνες σε αυτό το ένα χιλιόμετρο» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
«Όσο η Τουρκία απειλεί τη χώρα μας με πόλεμο, το γνωστό casus belli, έχει έναν τεράστιο αποβατικό στόλο απέναντι μας και ζητεί να αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά μας, κάνει επίκληση ενός παράνομου κι άκυρου μνημονίου για να δικαιολογήσει τις πράξεις της, προωθεί το επεκτατικό ιδεολόγημα της “Γαλάζιας Πατρίδας” και αγνοεί πλήρως θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου, τα περιθώρια ενός εποικοδομητικού διαλόγου είναι μηδαμινά έως ανύπαρκτα» ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια μέσα από το «Βήμα της Κυριακής».
Η Άγκυρα φανερά εκνευρισμένη ψάχνει τώρα το αντίδοτο για τα ελληνικά Rafalle και τις φρεγάτες Belharra. Μετά τις απειλές για την προμήθεια και άλλων ρωσικών πυραύλων S400 προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει τις ΗΠΑ για την αγορά σύγχρονων F16.
Μιλώντας στα «Νέα» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε πως «ο εκνευρισμός της Τουρκίας δεν μας αφορά. Καθήκον μας και αποστολή μας είναι η θωράκιση της χώρας έναντι κάθε απειλής σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον με ανησυχητικές τάσεις αστάθειας».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε επερώτηση του στην Βουλή ζητά από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να απαντήσει για το κόστος δημιουργίας του Διεθνούς Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα.
Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης εμφανίστηκε πάντως υπέρμαχος των γαλλικών φρεγατών που θα αποκτήσει η Ελλάδα. «Η επιλογή είναι η καλύτερη δυνατή. Το πλοίο είναι εξαιρετικό και αυτό είχε επιλεγεί και από εμάς. Το Πολεμικό Ναυτικό μπαίνει σε μία νέα εποχή στον τομέα των αεροναυτικών επιχειρήσεων» σημείωσε.
Η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX για σεισμικές έρευνες του Ορούτς Ρέις σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, βόρεια της Κύπρου.
Το δικό τους μήνυμα έστειλαν Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Κύπρος με την διεξαγωγή της αεροναυτικής άσκησης «Ευνομία» στην ανατολική Μεσόγειο.
Κατά την συνεκπαίδευση, το προσωπικό των τεσσάρων χωρών εξασκήθηκε σε ευρύ φάσμα επιχειρησιακών αντικειμένων, που περιλάμβαναν επιχειρήσεις επιφανείας, αεροπορικές επιχειρήσεις, ασκήσεις έρευνας και διάσωσης καθώς και επιχειρήσεις ναυτικής αποτροπής – νηοψίες.
Πυρά Τσαβούσογλου κατά ΗΠΑ: «Λένε ψέματα»
Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του αμερικανού προέδρου, με αφορμή την επιστολή του Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο, με την οποία ζητά να συνεχιστεί εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κατάσταση στη Συρία.
Ο Μπάιντεν στην επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στη βόρεια Συρία, θέτουν σε κίνδυνο και απειλούν τα εθνικά συμφέροντα και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Κάτι που εξόργισε τον τούρκο ΥΠΕΞ, ο οποίος σύμφωνα με το NTV, είπε ότι πρόκειται για μια επιστολή, στην οποία «η αμερικανική κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια στον αμερικανικό λαό».
Μάλιστα ανέφερε ότι οι Αμερικανοί «γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του PKK και του YPG και υποστηρίζουν πολύ καλά αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση, κάτι που συνιστά έγκλημα σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο».
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας συνέχισε στον ίδιο τόνο λέγοντας πως: «Αντί να κατηγορήσουν την Τουρκία, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις δικές τους λανθασμένες πολιτικές. Επίσης, θα πρέπει να είναι πιο ειλικρινείς με τον αμερικανικό λαό και το Κογκρέσο».
Υπενθυμίζεται πως ο Τζο Μπάιντεν στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι και στον επικεφαλής της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Η κατάσταση μέσα και σε σχέση με τη Συρία, και ιδίως οι ενέργειες της κυβέρνησης της Τουρκίας για τη διεξαγωγή στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία, υπονομεύει την εκστρατεία για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας, θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους και απειλεί περαιτέρω να υπονομεύσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και εξακολουθεί να αποτελεί μια ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών».