Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Εύβοια. Μετά τις πυρκαγιές ήρθαν οι πλημμύρες, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που έπληξαν το νησί.
Οι κάτοικοι με ένα λάστιχο και μία σκούπα στο χέρι προσπαθούν να απομακρύνουν τις λάσπες αλλά μάταια. «Η φύση εκδικείται για τα μπαζωμένα ρέματα», λένε απεγνωσμένοι με ένα στόμα, να σώσουν ό,τι σώζεται.
Ο όγκος του νερού που κατέβηκε από το βουνό ήταν τεράστιος και ανεξέλεγκτος επειδή η καμένη γη δεν μπορεί πια να απορροφήσει το νερό.
Οι δασεργάτες τονίζουν ότι η κακοκαιρία τούς πρόλαβε και οι εργασίες διακόπηκαν.
Εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν και υπέστησαν σοβαρές ζημιές, οι κάτοικοι κινδύνευσαν, οργανώθηκαν ολονύχτιες επιχειρήσεις διάσωσης.
Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι κάτοικοι είδαν τα υπάρχοντά τους να βρίσκονται στην παραλία, καθώς εκεί οδηγήθηκαν από τους πλημμυρισμένους χειμάρρους που φούσκωσαν και έγιναν ποτάμια.
Οι έντονες βροχοπτώσεις στις περιοχές της Αγίας Άννας, του Αχλαδιού και της Κοτσικιάς, όπως και σε άλλα χωριά της βόρειας Εύβοιας, άφησαν πίσω τους σημαντικές καταστροφές καθώς χείμαρροι πλημμύρισαν, ενώ προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές στο παραλιακό μέτωπο.
Από τις κατολισθήσεις καταστράφηκαν δρόμοι, ενώ διαλύθηκε το παραλιακό μέτωπο κοντά στην Αγία Άννα.
Κόντρα τοπικής αυτοδιοίκησης – κυβέρνησης
«Δεν έχουν γίνει τα έργα που έπρεπε να γίνουν. Έχει γίνει μόνο το 10% των έργων», καταγγέλλει ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης και συμπληρώνει: «Η καμένη γη δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την ορμή του νερού».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του δημάρχου Ιστιαίας – Αιδηψού, Ιωάννη Κοντζιά. «Δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει ούτε αντιπλημμυρικά αλλά ούτε και αντιδιαβρωτικά έργα στις πληγείσες από τη φωτιά περιοχές.
Από την άλλη, η κυβέρνηση λέει πως τα έργα έχουν προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς
«Έχουμε ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή όλο αυτό με φοβερά εντατικούς ρυθμούς δηλαδή να σας πω ότι όσον αφορά τα αντιδιαβρωτικά και τα αντιπλημμυρικά έργα έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η προβλεπόμενη διαδικασία», σημειώνει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος κάνει γνωστό πως πάνω από 700 δασεργάτες εργάζονται στις πυρόπληκτες περιοχές του νησιού και ότι δεκάδες χιλιόμετρα αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
Έως τώρα έχουν ολοκληρωθεί οι εξής εργασίες: 34.000 μέτρα κορμοδεμάτων, 1.000 μέτρα κλαδοπλεγμάτων, 2.000 μέτρα σανιδότοιχων, 700 μέτρα κορμοφραγμάτων», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση.