Η υπόθεση της γυναίκας από την Κολομβία έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας της. Η ίδια θέλει, λέει, να βάλει ένα τέλος με αξιοπρέπεια όσο είναι ακόμα όρθια. Η οικογένεια της την στηρίζει και σε αυτό που νόμιζαν τελευταίες στιγμές της ζωής της ήταν όλοι μαζί και χαρούμενοι. Tώρα όλα άλλαξαν.
Η Μάρθα δεν γελάει πια. «Η τελευταία μου νύχτα; Νομίζω κανονική. Θα κοιμηθώ ως τις 07:30 ελπίζω να μην ξυπνήσω» ανέφερε.
Αυτή η γυναίκα πήγαινε χαρούμενη να κάνει ευθανασία. Όμως τελευταία στιγμή η κλινική ακύρωσε την διαδικασία.
Η ευθανασία της 51χρονης Κολομβιανής Μάρθα Σεπουλβέντα που ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή στις 07:30 το πρωί ακυρώθηκε σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πόνου της Κολομβίας το κέντρο που η γυναίκα θα πήγαινε.
«Η μητέρα μου είναι ξανά απελπισμένη και θλιμμένη και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» σημείωσε ο γιος της.
Οι γιατροί λένε πως η Μάρθα τους τελευταίους μήνες πήγαινε καλύτερα με την αρρώστια της. «Ειδικοί γιατροί που έλεγξαν για δεύτερη φορά την αίτηση της υποστήριξαν πως η ασθενής δεν πληροί τα κριτήρια για ευθανασία» τόνισαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Τι ξεχωρίζει όμως αυτή την γυναίκα από όλους τους άλλους ασθενείς που νόμιμα στην Κολομβία μπορούν να βάλουν τέρμα στην ζωή τους με ευθανασία; Η Μάρθα δεν είναι ασθενής τελικού σταδίου. Μία εβδομάδα πριν όλα ήταν αλλιώς.
«Με αυτή την διάγνωση δεν θα ήμουν ψύχραιμη αλλά ήδη έχω πλευρική σκλήρυνση. Στην κατάσταση που είμαι τώρα το καλύτερο που μπορεί να μου συμβεί είναι να ξεκουραστώ» ανέφερε η ίδια η ασθενής με ALS.
Η Μάρθα είναι μία πιστή καθολική και λέει πως η πίστη της είναι ότι ο Θεός δεν θέλει να την βλέπει να υποφέρει από την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ή ALS όπως είναι πιο γνωστή.
«Ξέρω πως ο δημιουργός της ζωής είναι ο Θεός και τίποτα δεν γίνεται χωρίς αυτόν τίποτα χωρίς την θέληση του. Πιστεύω στον Θεό» πρόσθεσε η Μάρθα Σεπουλβέντα.
Η καθολική εκκλησία πήρε επίσημα θέση. Και διαφωνεί. «Σε συμφωνία με την πίστη μας ο θάνατος δεν μπορεί να είναι η απάντηση ή η θεραπεία στον πόνο σε καμία περίπτωση ο θάνατος με ευθανασία δεν συμβαδίζει με την αξία της ανθρώπινης ζωής» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επισκοπικού Συμβουλίου Φραντσίσκο Αντόνιο Κεμπάλος Εσκομπάρ.
Η περίπτωση της Μάρθας διχάζει. Στην Κολομβία και σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι γενναία ή είναι δειλή;. Είναι σοφό να μην δίνει μία μάχη χαμένη ή καμία μάχη δεν έχει χαθεί; Η Μάρθα έχει τις δικές της απαντήσεις και ο κόσμος ψάχνει τις δικές του.