Αντιμέτωπη με μια νέα έκρηξη κρουσμάτων και εισαγωγών βρίσκεται η βόρεια Ελλάδα, με τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να μην μπορούν πλέον να καλύψουν τις ανάγκες για διασωλήνωση ασθενών.
Πολλά κρούσματα, χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, εποχική γρίπη, φθινοπωρινός καιρός… Ένας επικίνδυνος συνδυασμός που προκαλεί ήδη μεγάλα προβλήματα, τα περισσότερα στη βόρεια Ελλάδα.
Τα νοσοκομεία στην «κόκκινη» Θεσσαλονίκη εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Οπως φαίνεται από τα στοιχεία, έξι στους δέκα πολίτες σε Μακεδονία και Θράκη αρνούνται πεισματικά να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό.
Ειδικότερα, ανεμβολίαστο παραμένει ένα μεγάλο ποσοστό της βόρειας Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκη, οι μισοί πολίτες δεν έχουν κάνει ούτε μια δόση του εμβολίου, το ιδιο και στην Ημαθία. Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού έχει και η Δράμα, καθώς εχει εμβολιαστεί μόλις το 43% του πληθυσμού. Εμβολιασμένο είναι το 42% στην Πιερία, και το 40% σε Σέρρες, Καβάλα και Ξάνθη.
Συναγερμός στο ΑΠΘ
Εικόνες απίστευτου συνωστισμού παρατηρούνται από τις αρχές της εβδομάδας σε πανεπιστήμια όλης της χώρας, με τους φοιτητές να σχηματίζουν ουρές για να μπουν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και πολλούς από αυτούς να παρακολουθούν όρθιοι σε αίθουσες περιορισμένης χωρητικότητας. Ήδη εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
«Δυστυχώς είχαμε το πρώτο κρούσμα. Ο φοιτητής δεν ήταν εμβολιασμένος, έκανε το τεστ ήταν αρνητικό, όμως τις επόμενες ημέρες ένιωσε αδιαθεσία, έκανε τεστ και ήταν θετικός» σημείωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.
Σήμερα ανακοινώθηκαν συνολικά 2.338 κρούσματα, 31 θάνατοι και 343 διασωληνωμένοι εκ των οποίων 297 ειναι ανεμβολίαστοι.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν σε κάθε τόνο ότι η πανδημία όχι μόνο δεν έχει τελειώσει αλλά αν δεν προσέξουμε θα βρεθούμε αντιμέτωποι και με πέμπτο κύμα.