Η Φώφη Γεννηματά αντιμετωπίζει ξανά τον καρκίνο, αποφασισμένη να τον συντρίψει και πάλι.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ παραμένει από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στον Ευαγγελισμό, με τους γιατρούς να διαπιστώνουν πως τα συμπτώματα του ατελούς ειλεού που έγιναν ξαφνικά επίπονα, προήλθαν από υποτροπή της νόσου.
Η απόφαση να αποσύρει την υποψηφιότητά της από τις επερχόμενες εκλογές στο κόμμα που προεδρεύει, τα μηνύματα συμπαράστασης από φίλους, συγγενείς κι συνεργάτες, μαζί με τους συνειρμούς τόσο για τις ανάλογες μάχες που έδωσαν οι γονείς της, όσο και για την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει διαχρονικά μπροστά στις δυσκολίες προκαλούν συγκίνηση και θαυμασμό.
Το 2008, η Φώφη Γεννηματά, δίνει την πρώτη της μάχη με τον καρκίνο του μαστού στα 43 της χρόνια. Σε μια βαθιά ανθρώπινη εξομολόγηση είχε μιλήσει 12 χρόνια μετά ανοιχτά, για τις σκέψεις και τις αγωνίες που περνούσαν τότε από το μυαλό της.
Αποφασισμένη όπως και τώρα να αφήσει πίσω το πρόβλημα υγείας και να συνεχίσει. Τότε τα κατάφερε και επέστρεψε πιο δυνατή.
Γενναία και αποφασιστική όπως οι γονείς της, που δοκιμάστηκαν σε μικρή ηλικία. Ο Γιώργος Γεννηματάς πάλευε με τον καρκίνο για δύο χρόνια και η μητέρα της για δέκα.
«Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη καρκίνος. Είχε καρκίνο στο μαστό. Ήταν ένα στίγμα για όλη την οικογένεια. Ένας από τους λόγους που επέλεξα να μιλήσω στη συνέχεια εγώ ήταν γιατί έπρεπε αυτό το πράγμα να το σπάσουμε. Δεν τελειώνει η ζωή. Δεν σταματάς να είσαι γυναίκα και πρέπει να συνεχίσεις να ζεις» είχε αναφέρει η Φώφη Γεννηματά.
Η περιπέτεια του Γιώργου Γεννηματά
Ο θάνατος του Γιώργου Γεννηματά το 1994 είχε συγκινήσει ολόκληρη τη χώρα. Επτά μήνες νωρίτερα είχε χάσει τη μάχη και η γυναίκα του.
Γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα και αγάπησε με πάθος το νησί της μητέρας του, τη Σύμη. Εκεί γνώρισε και τη γυναίκα της ζωής του, που στάθηκε δίπλα του 40 ολόκληρα χρόνια. Την Κάκια. Ήταν τότε 15 χρονών και εκείνη 14ων. Οι δυο τους παντρεύτηκαν το 1964 και απέκτησαν δύο παιδιά. Τη Φώφη και τη Μαίρη.
Στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Γεννηματάς τοποθετείται στο υπουργείο εσωτερικών. Καθιερώνει την ψήφο στα 18 και την αναγνώριση της εθνικής αντίστασης. Το 1984 αναλαμβάνει το υπουργείο υγείας και συνδέει το όνομά του, με το ΕΣΥ.
Τον Γενάρη του 1992 αρχίζει η μεγάλη προσωπική του περιπέτεια. Οι εξετάσεις που έκανε για ένα κρυολόγημα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο στο μεσοθωράκιο. Ανήμερα της γιορτής του, την ίδια χρονιά αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη, απ’ όπου επιστρέφει γεμάτος αισιοδοξία.
Ένα χρόνο μετά η νόσος παρουσιάζει υποτροπή και ο Γιώργος Γεννηματάς ταξιδεύει και πάλι στις ΗΠΑ. Δύο ημέρες μετά την επιστροφή του, δέχεται το σκληρότερο χτύπημα. Χάνει από καρκίνο την αγαπημένη του σύζυγο Κάκια.
Ο δρόμος είναι χωρίς επιστροφή αλλά ο ίδιος παλεύει μέχρι το τέλος. Το 1993 γίνεται υπουργός Οικονομίας αλλά η ασθένεια δεν τον αφήνει να παραστεί στο 3ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που εκλέγεται πρώτος σε ψήφους. Στην ιδιόχειρη διαθήκη του γράφει πως απαιτείται εθνική συνεννόηση στην κορυφή και εθνική ομοψυχία στη βάση.
Γενναίος, ψύχραιμος και αποφασιστικός όπως και η κόρη του που παραμένει αισιόδοξη σε αυτή τη νέα της μάχη…