Με τα κρούσματα και τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας να παραμένουν σε σταθερά νούμερα, «αγκάθι» στην πορεία του κορωνοϊού στη χώρα αποτελούν οι ανεμβολίαστοι.
Προβληματισμό προκαλούν στην επιστημονική κοινότητα τα αυξημένα κρούσματα και στις νεαρές ηλικίες.
«Είχαμε πει ότι θα έχουμε μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και των πανδημικών δεικτών. Ωστόσο, δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτήν την σταθερότητα», σημείωσε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, μιλώντας στο MEGA.
Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στη βόρεια Ελλάδα, «όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι κάτω από 50%».
Προβλέψεις σοκ
Ζητούμενο, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι να αποκτήσει η χώρα, ταχύτατα, ένα ευρύ τείχος ανοσίας.
Σε διαφορετική περίπτωση, θα θρηνήσει χιλιάδες νεκρούς μέχρι και το τέλος του χρόνου.
«Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα. Αν δεν αποκτήσουμε 1 εκατομμύριο ανθρώπους με ανοσία, είτε φυσική είτε τεχνίτη, θα σέρνουμε αυτούς τους αριθμούς μέχρι τέλος του χρόνου και θα έχουμε ακόμα περίπου 2.500 νεκρούς».
Αυτό το 5ο κύμα της πανδημίας, μπορεί να είναι διαχειρίσιμο μόνο εάν «έχουμε ένα ποσοστό 70% του πληθυσμού εμβολιασμένο».
«Να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα»
Σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων και την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Τζανάκης τόνισε πως εφόσον τηρούνται αυστηρώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
«Η κοινωνική συναναστροφή όταν είναι χαλαρή και χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα δημιουργεί πρόβλημα. Μεταστρέφουμε χαλαρές και χωρίς επιτήρηση κοινωνικές συναναστροφές, σε πιο κανονικές».
Το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία, αφού με το άνοιγμά τους «αντικατέστησαν τη χαλαρή συναναστροφή των διακοπών, με κάτι πιο επιτηρούμενο».