Την έντονη ενόχληση της Τουρκίας έχει προκαλέσει η ανανέωση της 5ετούς αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας, καθώς και η ρητή γραπτή ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, για τον τουρκικό ισχυρισμό περί casus belli στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο εκνευρισμός των γειτόνων αποτυπώνεται και στα πρωτοσέλιδα των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων.
Η συμφωνία με τις ΗΠΑ, ήρθε σε μικρό χρονικό διάστημα από την ελληνογαλλική συμφωνία, αυξάνοντας τον εκνευρισμό της Τουρκίας, και περιορίζοντας τις επιλογές της.
Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της ΝΔ, και Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, διεθνολόγος.
«Είμαστε σε ένα τεταμένο διάστημα»
«Οι Τούρκοι πιθανώς θα προσπαθήσουν να τεστάρουν εμάς και τους Γάλλους για την ελληνογαλλική συμφωνία. Οι Τούρκοι πιέζονται αυτή τη στιγμή. Ξεκίνησαν να επιβάλουν με εκφοβισμό το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας. Η Ελλάδα έκανε μια σειρά από ενέργειες που αποδόμησαν την προσπάθεια των Τούρκων και αυτό τους έχει εξοργίσει. Εμείς αναβαθμίσαμε τη στρατιωτική μας ικανότητα και χτίσαμε τις αμυντικές μας συμφωνίες. Αλλά είμαστε σε ένα τεταμένο διάστημα», σημείωσε ο κ. Δεσποτόπουλος.
«Από ένα σημείο και μετά, εμείς δε χρειάζεται να σχολιάζουμε διαρκώς τη φλυαρία προκλητικών δηλώσεων από τη μεριά της Τουρκίας. Η συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική μας θέση. Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη θέση τους στην Ελλάδα. Οι Τούρκοι έχουν τεράστιο εκνευρισμό, δεν τους βγαίνει ούτε η προσέγγιση με την Αίγυπτο, ενώ έχουν και πολλά εσωτερικά προβλήματα», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Καιρίδης.
«Ο Ερντογάν δε θέλει στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα, αλλά μπορεί να δημιουργήσει ένταση»
«Η Τουρκία δεν έχει πια αποθεματικό να στηρίξει το νόμισμά της. Ο Ερντογάν δεν εκτιμώ ότι θέλει να μπει σε στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα. Αλλά μπορεί να προσπαθήσει να δημιουργήσει ένταση στη Μεσόγειο ώστε να τεστάρει τα αντανακλαστικά μας, και να μας οδηγήσει στο να συζητήσουμε θέματα που δεν συζητάμε. Το νέο αφήγημα της Τουρκίας είναι η αποστρατικοποίηση της Αλεξανδρούπολης», είπε ο κ. Δεσποτόπουλος.
«Η Ελλάδα σε επίπεδο συμμαχιών δεν υπήρξε ποτέ καλύτερα»
«Στις διεθνείς σχέσεις δεν επιτρέπεται καμία αφέλεια και εφησυχασμός. Αν δεν έχεις δικά σου νύχια, σε πήρε το κακό. Πρέπει να επενδύουμε πάντα στην αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων, αλλά βοηθούν πάντα οι διεθνείς συμμαχίες. Η Ελλάδα σε επίπεδο συμμαχιών δεν υπήρξε ποτέ καλύτερα. Ο αγώνας είναι μαραθώνιος, έχουμε δύσκολο αντίπαλο», τόνισε ο κ. Καιρίδης.
«Ο Ερντογάν επιδιώκει να δει τον Μπάιντεν και θέλει να βρει δίαυλο επικοινωνίας. Στη νέα εποχή, όμως, δε μετρούν μόνο οι ανατολίτικες γαλιφιές, θέλει συγκεκριμένα μέτρα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Πρόκληση για την Ελλάδα η σχέση με Βρετανούς & Γερμανούς
«Μπροστά μας έχουμε ως Ελλάδα δύο προκλήσεις, η μία με τους Βρετανούς, και η άλλη με τους Γερμανούς. Με τους Βρετανούς οδεύουμε σε αμυντική συμφωνία και ίσως σε αναβάθμιση των σχέσεών μας που θα μας βοηθήσει στο θέμα της Κύπρου. Η Γερμανία έχει ισχυρές σχέσεις με την Τουρκία. Θα πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να εξηγήσουμε στους Γερμανούς ότι η Ευρώπη έχει μέλλον όταν η Γερμανία είναι ευρωπαϊκή, και όχι γερμανική. Η Μέρκελ προσπαθεί να κάνει γέφυρα του Ερντογάν με τη νέα γερμανική κυβέρνηση και αυτό δεν είναι καλό για εμάς», τόνισε ο κ. Δεσποτόπουλος, σχολιάζοντας τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία, και την επίσκεψη Μέρκελ στη γείτονα.
«Η Μέρκελ κάνει ταξίδια αυτό το διάστημα, της παράδοσης της καγκελαρίας. Θα συναντηθεί με τους περισσότερους Ευρωπαίους ηγέτες. Υπάρχει και συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Μέρκελ αποχαιρέτησε έξι Έλληνες πρωθυπουργούς. Κανένας άλλος Ευρωπαίος ηγέτης δεν είχε τόση επιρροή η Ερντογάν, από ό,τι η Μέρκελ. Έχουμε μετατοπίσεις στη Γερμανία, αλλά δεν έχουμε ρήξεις και πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας μέσω και των Γάλλων», ανέφερε στο ίδιο θέμα και ο κ. Καιρίδης.
Απαντώντας ο ίδιος στο αν αναμένει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία σημείωσε ότι «Παίρνουμε όλα τα μέτρα για να μην έχουμε κλιμακώσεις με την Τουρκία. Αλλά όλα είναι ανοιχτά και όλα παρακολουθούνται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει στις ΗΠΑ κάποια στιγμή. Η σχέση με τις ΗΠΑ είναι κομβική. Η Ελλάδα είναι η φιλελεύθερη, δημοκρατική, σταθερή χώρα στην οποία η Δύση επενδύει. Στην Ουάσιγκτον το κλίμα για την Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ θετικότερο, χάρη στον Μενέντεζ».
Τι γίνεται με τη συμφωνία των Πρεσπών
Μιλώντας, τέλος, σχετικά με το πότε θα έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, ο κ. Καιρίδης εξήγησε ότι «Η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει. Δυστυχώς προκάλεσε έντονη βουλγαρική αντίδραση που περιέπλεξε την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων. Αυτά που λέγαμε το 2018 τα βρίσκουμε μπροστά μας. Η χώρα παραμένει υπέρ της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ».