Από τις κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας στα χέρια των εμπόρων και αμέσως μετά στους πελάτες που το τελευταίο διάστημα καλούνται να πληρώνουν όλο κι περισσότερα.
Οι αυξήσεις στο κρέας είναι διαδοχικές και οι καταγγελίες αλλεπάλληλες αφού τόσο οι κτηνοτρόφοι όσο και οι μεσάζοντες, προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν ευθύνονται για τον λογαριασμό που φτάνει στον καταναλωτή.
Με την κάμερα του LIVE NEWS επισκεπτόμαστε δύο μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα, για να καταγράψουμε εκ των έσω την αλυσίδα των αυξήσεων…
Όπως μας λένε οι κτηνοτρόφοι, παρά τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια, έχουν καταφέρει να συγκρατήσουν τις τιμές. Ο κύριος Γκανάς που δραστηριοποιείται στην Αχαΐα μας λέει ότι από εκείνους το αρνί φεύγει στα 4,50 ευρώ το κιλό όπως και πέρυσι, αλλά η τιμή του εκτοξεύεται στα κρεοπωλεία στα 12 ευρώ…
Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους που μιλήσαμε οι μεσάζοντες πιέζουν ώστε να μην πληρώσουν οι ίδιοι περισσότερα και στη συνέχεια να εκμεταλλευτούν το κλίμα που έχει δημιουργηθεί για να βγουν περισσότερο κερδισμένοι…
Από την άλλη οι μεσάζοντες ανάμεσα στους κτηνοτρόφους και τους καταναλωτές δίνουν τη δική τους εκδοχή. Υποστηρίζουν ότι οι τιμές που αγοράζουν έχουν αυξηθεί και ως εκ τούτου είναι αδύνατον να κρατήσουν τις ίδιες τιμές, για να ικανοποιήσουν τους πελάτες τους. Τόσο στο αρνί όσο κι στο μοσχαρίσιο κρέας, που έχει αυξηθεί κατά 45% σε σχέση με πέρυσι…
Και ενώ η… διαχρονική σε τέτοιες περιστάσεις, διαμάχη, για την αύξηση στην τιμή του κρέατος συνεχίζεται, οι πάντες συμφωνούν πως τα περιθώρια των κτηνοτρόφων έχουν αρχίσει να στενεύουν επικίνδυνα.
Χαρακτηριστικά των αυξήσεων στις πρώτες ύλες: μέσα σε κάτι λιγότερο από ένα χρόνο η τιμή της σόγιας αυξήθηκε κατά 17,8%, του καλαμποκιού κατά 31% ενώ οι ανατιμήσεις στο σιτάρι έφτασαν το 19%.
Στο κοτόπουλο οι πρώτες ανατιμήσεις που έχουν περάσει στα σούπερ μάρκετ αγγίζουν το 8% και έπεται ένα δεύτερο κύμα επιπλέον αυξήσεων που θα κυμανθεί κοντά στο 6%.
Στην αλυσίδα των ανατιμήσεων έχει μπει και το εγχώριο γάλα με τις αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι να αγγίζουν για την ώρα το 20%.
Με τους μισθούς να μένουν διαρκώς στα ίδια για τους περισσότερους, οι αυξήσεις σε βασικότατα τρόφιμα χτυπούν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και όπως φαίνεται βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.