Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η 9η τριμερής Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου, στην οποία τέθηκαν επί τάπητος καίρια ζητήματα περιφερειακής πολιτικής με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και την Λιβύη, καθώς και η δυναμική συνεργασίας με αιχμή του δόρατος τον τομέα της ενέργειας.
Η Σύνοδος αποτύπωσε τη δυναμική συνεργασίας σε σειρά από τομείς με βασικό αυτόν της ενέργειας -όπως κατέδειξε ήδη το διμερές μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, έργο που θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ.
Οι τρεις ηγέτες υιοθέτησαν Κοινή Διακήρυξη που σηματοδοτεί τις κοινές τους αντιλήψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ευρύ φάσμα συνεργασίας των τριών χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, ενώ υπογράφηκε από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των τριών χωρών, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα Αποδήμων.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι τρεις ηγέτες συζήτησαν μεταξύ άλλων τις περιφερειακές εξελίξεις. «Ταυτίζονται οι θέσεις μας στην καταδίκη της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Η ηγεσία της Άγκυρας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται να μηνύματα των καιρών» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «οι βλέψεις της Τουρκίας εις βάρος των γειτόνων συνιστούν απειλή για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή».
Όπως τόνισε ο ίδιος, η απάντηση και των τριών χωρών στην Τουρκία είναι σαφής: Μοναδικός δρόμος προόδου είναι δεσμευτικές αποφάσεις του ΟΗΕ, διαμηνύοντας πως «οι απειλές πολέμου δεν είναι πρακτικές που ανήκουν στον 21ο αιώνα» και επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα υπογράφει συμφωνίες συνεργασίας υπό το φως του διεθνούς δικαίου».
Σίσι: «Είναι πολύ σημαντικό να εργαστούμε από κοινού»
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου τόνισε αρχικά ότι είναι χαρά του να βρίσκεται στη φίλη Ελληνική Δημοκρατία και σημείωσε ότι είναι η Τριμερής είναι σημαντική για την ανταλλαγή απόψεων σε όλα τα επίπεδα και για τη σύσφιξη των σχέσεων των τριών χωρών.
Έπειτα, ο Ελ-Σίσι αναφέρθηκε στην πανδημία του κορωνοϊού, την οποία χαρακτήρισε ως πρωτοφανές πρόβλημα. Αμέσως μετά μίλησε για την υπογραφή της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση. «Είναι πολύ σημαντικό να εργαστούμε από κοινού», σημείωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.
«Πρόθεση μας είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας και επισημαίνω τη σημασία της υπογραφής σήμερα του μνημονίου συνεργασίας της τριμερούς ηλεκτρικής διασύνδεσης», συνέχισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος. «Θεωρούμε αυτό το ως προοίμιο της γενικότερης ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ευρώπη. Μεγάλο σχέδιό μας είναι η ίδρυση του φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων όλων των χωρών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».
Αναστασιάδης: Χώρα ταραξίας η Τουρκία
Στην τουρκική προκλητικότητα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι στο πλαίσιο της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε στο Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη θέση για δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο, που διατυπώνει η τουρκική πλευρά.
Επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για λύση στο Κυπριακό, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, επισήμανε ότι η Τουρκία θα είναι καλό να αντιληφθεί πως θα ωφεληθεί αν συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση αντί να κινείται με βάση την επεκτατική πολιτική που την κατατάσσει στα κράτη – ταραξίες.
Παράλληλα, χαρακτήρισε ιστορική, την υπογραφή της Συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης, τονίζοντας ότι το έργο «θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια, όχι μόνο των τριών χωρών μας, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης».
Ξαναβγαίνει για έρευνες το Nautical Geo
Για έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ θα βγει από 21 έως 23 Οκτωβρίου το Nautical Geo, έπειτα από απόφαση των κυπριακών Αρχών, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή.