Μία πρωτοποριακή επιτυχία στην ιστορία της ιατρικής θεωρείται η μεταμόσχευση για πρώτη φορά νεφρού από χοίρο.
Πρόκειται για νεφρό που αναπτύχθηκε στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου που μεταμοσχεύθηκε σε άνθρωπο από νεκρό δότη και λειτουργεί κανονικά.
Η επέμβαση έγινε στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (ΝΥU) από την ιατρική ομάδα που την πραγματοποίησε, με επικεφαλής τον δρα Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, διευθυντή του Ινστιτούτου Μεταμοσχεύσεων του NYU Langone.
Τα πράγματα πήγαν καλύτερα του αναμενόμενου. Φάνηκε σαν οποιοδήποτε μόσχευμα που έχω χρησιμοποιήσει από ένα ζωντανό δότη. Πολλά νεφρά από νεκρούς δεν δουλεύουν αμέσως και χρειάζονται μέρες ή εβδομάδες για να ξεκινήσουν. Αυτό λειτούργησε αμέσως», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μοντγκόμερι.
Το νεφρό προερχόταν από χοίρο που είχε τροποποιηθεί γενετικά έτσι ώστε το όργανο να μην απορριφθεί από το ανθρώπινο σώμα. Το όργανο δεν μεταμοσχεύθηκε κανονικά, αλλά προσαρτήθηκε μέσω αιμοφόρων αγγείων εξωτερικά έξω από την κοιλιά, στο πάνω μέρος του ποδιού ενός εγκεφαλικά νεκρού ανθρώπου που υποστηριζόταν μηχανικά και ο οποίος ήταν προηγουμένως δηλωμένος δωρητής οργάνων.
Στις ΗΠΑ πάνω από 166 χιλιάδες άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη από μεταμόσχευση οργάνων κάθε 10 λεπτά.
20 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα επειδή δε βρήκαν το κατάλληλο μόσχευμα καθώς μόλις το ένα τέταρτο των ασθενών στέκεται τυχερό στην αναζήτηση του.
Η έλλειψη μοσχευμάτων έστρεψαν τους επιστήμονες στην αναζήτηση νέων τρόπων μεταμόσχευσης
«Yπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα με τα γουρούνια. Το μέγεθος του νεφρού τους είναι ίδιο με το ανθρώπινο. Και είναι εύκολο να αναπαραχθούν», ανέφερε η ιατρός Σάρα Πάριχ στο FOX NEWS
Από το 2018 επιστήμονες και από τη Νότια Κορέα κάνουν κλινικές δοκιμές
Η ιδέα να μεταμοσχεύσουμε ιστούς από τον χοίρο στον άνθρωπο είναι πολύ μεγάλη πρόκληση. Πολύ περισσότερο με γενετικά μεταλλαγμένο χοίρο. Και έτσι αποφασίσαμε να αρχίσουμε κλινική δοκιμή και με χοίρο που έχει ανατραφεί φυσιολογικά.
Ορισμένοι επιστήμονες ευελπιστούν ότι είναι θέμα λίγων μηνών να αρχίσει η μεταμόσχευση σε ανθρώπους νεφρών από χοίρους.
Άλλοι θεωρούν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος.
Σε κάθε περίπτωση ένα μεγάλο βήμα έγινε για τη σωτηρία εκατομμυρίων ανθρώπων..
«Είναι ένα ιατρικό επίτευγμα, άλλα δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για να το κρίνουμε και να μπορούμε να δούμε κάποιες λεπτομέρειες», τόνισε ο διευθυντής κλινικής νεφρολογίας και μεταμόσχευσης νεφρού ΓΝΑ «Λαϊκό» Ιωάννης Μπολέτης.
«Η ξενομεταμόσχευση ήταν πριν από μερικά χρόνια της μόδας στο χώρο της μεταμόσχευσης. Το να παίρνει ο άνθρωπος μοσχεύματα από άλλα όντα», πρόσθεσε ο κ. Μπολέτης.