Τολμηρές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών κατά 55% μέχρι το 2030 - ζήτησε ο Πρωθυπουργός μιλώντας σε συνέδριο της Καθημερινής για την ενεργειακή κρίση.
Ο πρωθυπουργός, τόνισε πως οι Έλληνες εφοπλιστές και η ναυτιλία θα πρέπει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για απανθρακοποίηση, αποκαλύπτοντας επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν με θέμα την “πράσινη” ναυτιλία.
Τολμηρές και αποφασιστικές λύσεις πρότεινε ο Πρωθυπουργός για την μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 55% έως το 2030 από το συνέδριο της Καθημερινής για την κλιματική κρίση ενώ αναφερθηκε και στην ενεργειακή κρίση.
«Οι Έλληνες εφοπλιστές πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας για την απανθρακοποίηση» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός με επιστολή που έστειλε στην επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με θέμα την «πράσινη» ναυτιλία, προτείνει τη δημιουργία ενός Ερευνητικού Κέντρου Εναλλακτικών Ναυτιλιακών Καυσίμων και Τεχνολογιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ένωση Ελλήνων εφοπλιστών εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης : «Στηρίζουμε την πρόταση του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία ενός Ερευνητικού Κέντρου Εναλλακτικών Ναυτιλιακών Καυσίμων και Τεχνολογιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τη ναυτιλιακή της τεχνογνωσία, τη μακροχρόνια εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση, η Ελλάδα, ως πρώτη ναυτιλιακή χώρα παγκοσμίως, μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά σε αυτόν το σκοπό».
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Μία από τις ιδέες που έχουν προταθεί από την Ιταλία αλλά και από την Ελλάδα, είναι να εξετάσουμε την ιδέα αγοράς φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να συγκροτήσουμε έτσι ένα είδος μονοψωνίου που θα έχει αυξημένη αγοραστική δύναμη έναντι των μεγάλων προμηθευτών αερίου».
Ναυαρχίδα του ελληνικού σχεδίου αποτελεί η μείωση της εξάρτησης από τον λιγνίτη με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, που έχει αποφασιστεί από το 2019.