Αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία, εμπεριέχονται στην Κοινή Διακήρυξη της 9ης τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Τόσο μετά το τέλος της τριμερούς συνόδου Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, όσο και κατά τη συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο πρωθυπουργός αποδοκίμασε την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας.
«Η οποία γεννά έντονο προβληματισμό, αγανάκτηση, μία συμπεριφορά η οποία ξεφεύγει τελείως από το πλαίσιο μιας συμφωνημένης λύσης για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ειλικρινά διερωτώμαι, πόσο πιο ευτυχισμένος θα ήταν ο τουρκικός λαός αν αντί της κούρσας εξοπλισμών που επιδιώκει ο Τούρκος ηγέτης επένδυε στην ευημερία του λαού του», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος υπέγραψαν δύο ακόμα μνημόνια συνεργασίας για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και για θέματα αποδήμων και το μήνυμα που έστειλαν, προκαλώντας εκνευρισμό στην Άγκυρα, ήταν πως καταδικάζουν την προκλητική πρακτική της Τουρκίας και τις απειλές για νέες παράνομες γεωτρήσεις.
Η Τουρκία, από την πλευρά της, μίλησε για εχθρική πολιτική Ελλάδας και Λευκωσίας ανεβάζοντας τους τόνους για τη σύμπλευση του Καίρου.
Στην κοινή διακήρυξη των τριών χωρών γίνεται σαφής και ρητή αναφορά στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, ενώ στη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε και για τις συμφωνίες με Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες.
Η συμφωνία με τη Γαλλία δεν καλύπτει τυχόν πρόκληση στην ΑΟΖ δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Εμείς θα διεκδικήσουμε να την κάνουμε καλύτερη και θα ξεκαθαρίσουμε ότι Έλληνες στρατιώτες να πολεμήσουν τζιχαντιστές στο Σαχέλ δε θα στείλουμε».
Στο μεταξύ, η έκθεση της Κομισιόν ήταν «καταπέλτης» για την Τουρκία τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και για τις γεωτρήσεις στις θαλάσσιες ζώνες Ελλάδας και Κύπρου.