Ήρεμες θάλασσες στην Ανατολική Μεσόγειο, απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα, με προμετωπίδα την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο πρωθυπουργός τραβά έτσι ένα ακόμα χαρτί για τον αφοπλισμό της Άγκυρας, καθώς η ελληνική πρόταση για τα ενεργειακά περνά μέσα από την πρόσφατη συνεργασία με την Αίγυπτο.
Τόσο για την παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά φυσικού αερίου όσο και στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Και στις δύο περιπτώσεις η μεταφορά προς την Ευρώπη θα γίνεται μέσω της Ελλάδας.
Στην Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί και το μεταναστευτικό όπου ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθούν στην συνεχιζόμενη παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας με τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην Αμμόχωστο και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία.
«Επέστρεψε» η Ελλάδα στη Λιβύη
Στην Τρίπολη της Λιβύης στα πλαίσια της Συνόδου για την ασφάλεια και την ανάπτυξη της περιοχής βρίσκεται ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Οι δρόμοι στην Τρίπολη ντύθηκαν με την γαλανόλευκη, ενώ η ελληνική παρουσία σηματοδοτεί και επίσημα την εμπλοκή της Αθήνας στα τεκταινόμενα της Λιβύης.
Ο Νίκος Δένδιας «κάρφωσε» την Άγκυρα για τα παιχνίδια εξουσίας με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας. «Η Ελλάδα σήμερα, παρά τις “φιλότιμες”, πρέπει να πω, προσπάθειες της Τουρκίας, επιστρέφει στη διαδικασία ομαλοποίησης στη Λιβύη» τόνισε ο Έλληνας υπουργός.
Ακολουθώντας την γνωστή τακτική των απειλών ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να επιχειρεί στην ανατολική Μεσόγειο. «Στην ανατολική Μεσόγειο αναλάβαμε δράση για να κάνουμε ξεκάθαρο σε όλους ότι τα κυρίαρχα και νόμιμα δικαιώματα μας δεν είναι διαπραγματεύσιμα» υπογράμμισε ο κ. Τσαβούσογλου.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πάντως με νεότερη ανακοίνωσή του επιμένει να κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο ότι προκαλούν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο με τις επιχειρήσεις για έρευνες σε τουρκική, όπως υποστηρίζει, υφαλοκρηπίδα.
Μητσοτάκης: «Να μην μεταφερθεί η κρίση στα νοικοκυριά»
Την γεωπολιτική διάσταση του ενεργειακού και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ανατολική Μεσόγειος ως εναλλακτική πηγή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης ανέδειξε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο πρωθυπουργός, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπογράμμισε ότι τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια όσο και στο φυσικό αέριο, η Αίγυπτος, με την οποία η χώρα μας υπέγραψε συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης, μπορεί να γίνει η γέφυρα της Αφρικής με την Ευρώπη, καθώς μπορεί να εξάγει ηλεκτρική πράσινη ενέργεια σε χαμηλές τιμές και να τη μεταφέρει μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Στην παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη τη σημασία όχι μόνο των προμηθειών, αλλά και των δυνατοτήτων αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Επιπλέον οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη «να μελετηθεί η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας προκειμένου να εξεταστεί τί παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν για να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε απότομες μεταβολές τιμών». «Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει απ’το χέρι μας για να μην μεταφερθεί η κρίση στα νοικοκυριά», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.